Киоск К67 као ди-џеј кабина у Њујорку

profile.png

 

 

 

 

 

 

 

Приредио: Драган Милошевић

 

На Тајмс скверу је тренутно постављен киоск К67, један од симбола југословенског индустријског дизајна... Киоск је замисао словеначког индустријског дизајнера и архитекте Саше Махтига, а произведено је око 7.500 јединица које су се могле наћи на свим крајевима света.

 New York.jpg

Киоск је постављен на Тајмс сквер у оквиру пројекта Times Square Transmissions 2021, и користи се као DJ кабина за пуштање музике. Заинтересовани још увек имају прилику да виде и унутрашњост киоска, јер се за време пуштања музике организује и лајв-стрим.

 rs_belgrade_bulevarkraljaaleksandra_000100_anadzokic-800x599.jpg

Киоск К67 дело је словеначког индустријског дизајнера и архитекте Саше Махтига, и представља једно од најпрепознатљивијих обележја бивше Југославије. Модуларни дизајн и структура од челика, стакла и фајбергласа представљала је један од ретких експерименталних пројеката шездесетих година који су доживели производњу.

 rs_pancevo_p_drapsina_040529_helgekuehnel_04-800x600.jpg

Због компактног дизајна и лаке конструкције, било је могуће комбиновати велики број појединачних јединица. 1999.  године је стала производња киоска, и до тада је произведено око 7.500 модула. Иако је већина остала у Југославији, велики број киоска извезен је у иностранство, између осталог у Пољску, Ирак, Кенију, Нови Зеланд, Јапан, бивше земље Совјетског Савеза, али и у САД. Прототип киоска из 1966. године и даље се чува у Њујорку, у Музеју модерне уметности (МоМА).

За све који желе да се подсете како стари киосци изгледају у природном окружењу, на сајту k67.eu налази се пројекат који фотографише и бележи судбине преосталих примерака овог дизајнерског класика.

Tagovi

Komentari (0)