КАЈАК - Србиjа без норме у мушком к2 500

Светска каjакашка федерациjа данас jе саопштила коначну доделу квота у каjак спринту за Париз 2024.године, након одржаног Првенства Света у Дуизбургу.

 IMG_0542-980x653.jpg

28 земаља званично jе визирало пасоше за Олимпиjске игре следеће године.

Немачка са 17 већ потврђених спортиста има наjвећи тим до сада, испред Шпаниjе И Мађарске коjе имаjу по 15 такмичара. Србиjа се са осам спортиста нашла у горњоj половини табеле. Шест нациjа jе зарадило по jедну квоту-Аргентина, Бразил, Бугарска, Чиле, Хрватска и САД.

Максималан броj спортиста коjи тим може да квалификуjе jе 18- по шест у мушком И женском каjаку и по три у кануу за мушкарце и жене. Jедина квота коjа тренутно Немачкоj недостаjе jе женски ц1 200м.

Европа, према очекивању, има до сада наjвише спортиста испред Америке, Океаниjе, Азиjе И Африке. Остатак квота биће додељен на континетналним квалификациjама коjе ће се одржати краjем ове, почетком И у првоj половини наредне године.

Оно што нас jе наjвише занимало jе мушка квота у к2 500м. Наши момци Холепрт иДрагосављевић били су осмопласирани у А финалу те дисциплине. Шест чамаца из Дуизбугра директно jе обезбедило пласман у Париз, а реалокациjом, отишао jе И седми чамац, Литванске репрезентациjе. Практично смо остали први испод црте И званично ћемо морати на доквалификациjе у маjу (8. и 9.) у Сегедин.

Посао коjи чека нашу посаду биће веома тежак. Већ сада jе извесно да ћемо за противнике имати учеснике Б финала са СП у Немачкоj-двоседе из Литваниjе, Словачке, Белгиjе, Шведске, Финске, али и учеснике Ц финала из Дуизбурга -представнике Пољске, Данске, Норвешке, Словениjе, Украjине, Бугарске. Када се томе дода ново правило ИЦФ-а коjе jе промењено, у последњем тренутку уочи старта шампионата у Немачкоj, да на доквалификациjама могу учестовати и нациjе коjе нису биле на планетарном скупу у Дуизбургу, jасно jе да се у Сегедину могу очекивати увек jаке посаде Русиjе И Белорусиjе коjе могу наступити без националних обележjа. Из Сегедина иде само наjбољи чамац у Париз.

-“Ми смо се надали да ћемо да добиjемо квоту реалокациjом jер по неком делу правилника смо утврдили да jе то могуће. На краjу се десило да смо остали без норме. Остаjе нам  да се боримо следеће године на доквалификациjама. Надам се и веруjем да ћемо успети да се изборимо И освоjимо квоту. Имамо доста времена до маjа да се унапредимо што ће сигурно бити значаjан период за нас да можемо да напредуjемо. Никога се не плашимо. Jако су мале ниjансе коjе одлучуjу. Показало се да можемо да  освоjимо медаљу али И да будемо осми у истоj трци. Веруjем у наш тим”-били су први утисци тренера нашег двоседа Симе Болтића након сазнања да су остали без визе за Париз.

Србиjа ће у Сегедину, на доквалификациjама, после данашње одлуке ИЦФ-а,  имати представника И у дисциплини к1 1000м. Два наjбоља чамца из Сегедина иду у Париз. Бранко Лагунџић нас jе представљао у тоj дисцплини на СП у Дуизбургу И заузео jе 8. место у Б финалу. Из ове перпсективе, он jе И наjближи да весла у Сегедину.

Код девоjака jе много jасниjа слика. У Сегедину на доквалификациjама не можемо имати представника у к1 500м. Остаjе нам, за два непопуњена места за Париз, шанса у двоседу на 500м, али без девоjка коjе су већ испуниле норму.

Седам месеци остаjе до континенталних квалификациjа у Мађарскоj. У међувремну стручни штаб до краjа месеца мора да предложи  критериjуме за улазак у репрезентативне селекциjе за наредну сезону као И да дефинише прецизна правила изборних контрола.

Актуелну расподелу олимпиjских квота у каjак спринту можете погледати овде.

ИЦФ jе у понедељак обjавио квоте за паракаjак. Потврђено jе првих 60 квота-30 у мушкоj и 30 у женскоj категориjи. Алжир jе на СП у Дуизбургу зарадио своjу прву квоту у историjи. То jе jедина нова земља коjа се до сада квалификовала за Игре. Велика Британиjа jе поново зарадила наjвише квота-седам (пет жена И два мушкарца) док Шпаниjа са шест и Украjина са пет места могу да се похвале са великим  броjем учесника.

Неколико земаља попут већ поменутог Алжира, али И Аргентине, Аустриjе, Чилеа, Индиjе, Израела, Казахстана и Новог Зеланда имаjу по jедну квоту И имаће прилике да додатно поjачаjу своjе тимове на СП у паракаjаку коjе се одржава следеће године, у Сегедину. Иран, Ирска, Jапан и Шведска, од коjих jе свака имала спортисте коjи су се такмичили у Токиjу, тек треба да остваре квоте за Париз. У Jапану се у паракаjку тамичило 27 земаља док су већ 23 земље квалификоване за Париз.

Што се тиче Србиjе, имамо историjску шансу да по први пут учествуjемо на Параолимпjским играма у паракаjаку. Страхиња Буквић jе веома близу норме. Прилику да jе и оствари имаће у Сегедину на СП коjе ће уjедно бити и Европски шампионат за сениоре  у каjак спринту ( 13-16 jун).

Актуелну листу квалификованих земаља у паракаjаку можете погледати овде.

 

Tagovi

Komentari (0)