КАЈАК - Вук Базић у полуфиналу СП у Кракову

Талентовани краљевчанин Вук Базић исписуjе историjу српског слалома. Постао jе први Србин, коме jе у jуниорскоj категориjи пошло за руком да се пласира у полуфинале Светског првенства.

-“Данас jе био велики дан за мене, остварио сам велики резултат како за мене тако и за цео тим и репрезентациjу своjим уласком у полуфинале Светског Првенства. Уз помоћ свог тренера и селектора репрезентациjе Горана Jовановића са коjим протекле четири године радим и уз његову помоћ правим резултате о коjима сам сањао. Две године у назад  како сам постао члан репрезентациjе Србиjе учествуjем на великим Европским и светским  такмичењима, где усавршавам своj рад на стазама попут ове”-биле су прве импресиjе нашег седамнаестогодишњег репрезентативца.

 IMG_2721-980x653.jpg 

Трећи дан првенства Света за каjакашки подмладак у Кракову прошао jе у знаку поjединачних наступа у квалификациjама jуниора у две дисциплине (к1, ц1). На старту трке у коjоj jе Србиjа имала два представника Базића, и Петра Радоjковића, поjавило се 77 такмичара. Из прве вожње пласман у полуфинале озбеђивало jе 30 наjбржих на стази у Пољскоj. Базић тек 52., а Радоjковић 59. Временско отварење момка из Краљева било jе 100 секунди 8 стотинки уз три додира на капиjама и 6 казнених секунди. Нишлиjа Радоjковић имао jе идентиначан броj казнених секунди (6) па се у укупном збиру штоперица зауставила на 111,64 секунде. Базић jе имао 19,30, а Радоjковић чак 30,86 секунди заостатка за победником трке Италиjаном Хабиjером Феразиjем (80,78). Базића jе делило 9,21 а Радоjковића 20,77 секунди од 30 места коjе jе водило у полуфинале.

Уследила jе двоипосатна пауза до старта друге вожње и онда jе уследио тренутак за историjу. Од 47 jуниора у другоj вожњи 10 jе обезбеђивало пролаз у полуфинале. Базић jе био шести и довеслао до полуфинала а Радоjковић 15. са 3,93 секунде колико му jе недостаљало за полуфинале. 93,59 секудни jе време коjе jе остварио наш наjбољи jуниор коjи jе у другоj вожњи имао 2 казнене секунде и заостатак за победником трке Италиjаном Габиjелом Гримадиjем (87,85) од 5,74 секунде. Радоjовић jе извеслао стазу без грешке, али ниjе био довољно брз па jе на краjу завршио са 98,82 секунде у циљу.

-“Након слабиjе возње у првом старту,анализирали смо греске и кренули на све или ниста”-пресрећан jе Вуков тренер и селектор наше селекциjе Горан Jовановић-“Jедноставно ово полуфинале jе морало да се догоди. Много смо радили задње 2 године од када jе ушао у репрезентациjу, измакло нам jе полуфинале на Европском првенству у Чешкоj прошле године и ове године у Братислави. Морам да истакнем  да никад до сада нисмо имали полуфинале на Светском првенству”-напоменуо jе селектор а потом наставио-“Jедан тимски рад и пуно среће, сваки пролазак низ стазу и кроз капиjе jе неизвесност и страх од додира и промасаjа.Када су овакве трке у питању ту смо сви заjедно да подржимо jедни друге, тренер Милан Ђорђевић са jедне стране стазе и  jа са друге и тако све такмичаре из репрезентациjе бодримо до краjа трке. Пуно значи када им сугеришемо у току вожње на евентуалне грешке или пад концентрациjе коjи jе веома битан за сигурну вожњу. Додао бих да нам треба много тренажних процеса на оваквим вештачким стазама у Европи и Свету коjе су стандард за обликовање и развоj jедног такмичара и репрезентативца у слалому. Ово jе велики успех за све нас и репрезентациjу Србиjе”-закључио jе Jовановић.

IMG_1611-980x653.jpg

Следи дан предаха за нашу репрезентациjу у Кракову, пошто су сутра на програму полуфиналне и финалне трке у дисциплинама к1 код млађих сениора и ц1 у категориjи jуниора.

Базић ће на стазу у Кракову у суботу од 13,06 да весла поново за историjу.

-“За надолазеце полуфинале, даћу све од себе да направим што бољи резултат”– био jе искрен млађани Краљевчанин.

Из ове перспективе тешко jе поверовати да Базић може до финала. То био био подвиг раван осваjању медаље. Свесни су тога и у нашем стручном штабу. После почетне еуфориjе због историjског пласмана, суза радосница и среће, ипак су реални  у прогнози  за његов наступ у полуфиналу.

-“Немамо ста да изгубимо. Као сто сам рекао за други старт, очекуjемо растерећену вожњу без грешака и да се приблизимо наjбољим светским jуниорима у пласману у полуфиналу”-поручио jе селектор и лични тренер Базића.

Званичан саjт шампионата  на коме се могу пратити резултати И пренос трка Из Кракова налази се на следећем линку:  https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/krakow-2023

 

Tagovi

Komentari (0)