КАЈАК - Наш тим у спринту шести

После четири дана узбудљивих трка у Северноj Македониjи, Европско првенство у каjак спусту jе завршено. Данас су на програму поjединачно и екипно финале спринта, као и мастерс спринт трка. Француски спортисти су jош jедном показали одличне наступе, освоjивши четири поjединачне медаље у финалном дану, преостале две златне медаље у jутарњем делу програма припале су Чешкоj и Словениjи. Финалиста кану спринт трке (ц-1) Павле Здравковић заузео jе осмо место, а српски тим у тимскоj трци спринта (3xк1) био jе шестопласирани.

347440285_1249598478995008_5994226224518795793_n.jpg

Субота jе била пуна узбуђења у поjединачним и екипним спринтерским дисциплинама. Као што се и очекивало, француски и словеначки спусташи заузели су прве позициjе у финалу спринта. Француска jе освоjила четири поjединачне титуле првака Европе захваљуjуćи Шарлу Фериону, Лори Фонтен, Пjеру Трубадиjу – Игу Мореу и Марго Безиjат – Елзи Гобер. Словенац Анже Уранкар освоjио jе титулу првака Европе у каjаку за мушкарце, док jе Мари Немцова из Чешке освоjила злато у финалу каjака за жене.

У финалу кануа за мушкарце Шарл Ферион из Француске освоjио jе своjу другу поjединачну медаљу на шампионату, после сребра у класику. Стазу на Трески завршио jе за 46,62, 0,43 секунде брже од Блажа Чофа из Словениjе. Бронзана медаља отишла jе у Француску са Николасом Сотером. Наш наjбољи кануиста Павле Здравковић у конкуренциjи 12 финалиста освоjио jе 8. место превеславши задату деоницу од 350 метара за 48 секунди 16 стотинки, направивши заостатак за победноком трке од 1 секунде 54 стотинке.

У екипноj трци спринта у конкуренциjи 13 репрезентациjа, Словеначка комбинациjа била jе наjбржа са временом 45 секудни 21 стотинка. Италиjани су били другопласирани док су Французи освоjили бронзану медаљу. “Орлови” у саставу Марко Марjановић, Невен Клеут И Ален Тахировић одличном вожњом у финалу довеслали су до 6 места са временом 47,02 заоставши за победницима трке 2 секунде 86 стотинки.
Мастерс jе такође данас имао прилику да се такмичи у спринту, али трке нису биле у званичном програму Европског првенства. Давид Пиасковски (ГЕР), Љубомир Спасикj (МКД) и Сретен Биљиć (СРБ) освоjили су медаље у старосноj групи 35+.

-Задовољни смо када су у питању поjединачне трке у класику. Марко Марjановић jе био 10-ти И то jе одличан резултат, рекао бих наjбољи наш пласман у сениорскоj конкуренциjи у историjи спуста на ЕП. Неможемо бити задовољни учинком у тимскоj трци у класику. Када су у питању спринтерске трке, репрезентативци су правили грешке што их jе коштало, а били су спремни за финале. Павле Здравковић jе можда могао до медаље али захваљуjћи грешкама то га jе спречило да се попне на победничко постоље. Што се тиче екипног наступа у спринту пласман jе одличан, оставили смо иза себе неке велесиле у овоj дисциплини попут Белгиjе, Велике Британиjе и Чешке- сабрао jе утиске селектор Сретен Биљић након четвородневног наступа наше селекциjе у Скопљу.

Спусташи неће имати времена за предах. У првоj недељи jуна, од 9. до 11., надематаће се на Светском првенству у спусту у Аугзбургу (Немачка), на Олимпиjскоj стази у слалому у кануу 1972. године.

 

Tagovi

Komentari (0)