КАЈАК - Мушки и женски четверац на ОИ у Паризу

Два чамца су нам у Паризу, укупно 8 спортиста на олимпиjским играма, епилог jе трећег дана шампионата Света у Дуисбургу.Анастазиjа Баjук, Мариjа Достанић, Милица Новаковић, Дуња Станоjев, Анђело Џомбета, Марко Новаковић, Стефан Врдољак и Владимир Торубаров биће наши представници следеће године на наjвећоj спортскоj манифестациjи на Свету. Мала Србиjа  jе међу шест земаља  у каjаку стала уз раме jедноj  Мађарскоj, Немачкоj, Шпаниjи, Кини и Аустралиjи коjа ће имати оба четверца у Паризу.

 IMG_9540-980x653.jpg

Женски четверац освоjио jе шесто место у А финалу олимпиjске дисциплине к4 500м. Девоjке су до А финала стигле осваjањем трећег места у првоj полуфиналноj групи коjе су извеслале у времену 1:32,496. Извесно jе било када jе био познат састав А финала да су наше четири даме овериле визу за Париз, па су могле растерећено да уђу у борбу за што бољи пласман. Злато jе освоjила посад Новог Зеланда (1:30,606), сребро jе припало Пољакињама 1:31,320 а бронза посади Шпаниjе (1:31,955). Србиjа jе у финалу била треће европска посада са оствареним временом 1:32,738, а испред нашег тима пласирали су се четверци Аустралиjе (1:32,636) и Кине (1:32,250).

-“Jа морам бити искрен И наjвише захвалити селектору Родићу коjи jе моjу идеjу препознао као чисту, добронамерну И са великом жељом да од женског четверца направимо велики резултат. Све то jе подржао УО на челу са председником Мирком Нишовићем. Пружена ми jе велика прилика као младом тренеру уз Родићеву помоћ, jер никад не бих ово могао сам, да од четверца направимо чудо, што смо на краjу И урадили. Девоjке су сваки тренинг одрадиле на врхунском нивоу, веровале су у резултат као И ми. Амбициозно смо стартовали без пуно искуства, уз пуно вере И наде И остварил смо то, прво уласком у финале што jе невиђен резултат после три месеца рада, али и доказ да су чуда стварно могућа И да само морамо наставити у овом ритму радити и за нас у Паризу нема лимита. До тада се можемо jако пуно поправити-рекао jе тренер Антун Новаковић

 IMG_9774-980x653.jpg

-“Иза нас jе три месеца рада уз jедну лепу атмосферу. Успели смо девоjке да убедимо да вреде. Направили смо споj младости И искуства. Милица jе истински вођа овог тима. Веровали смо у резултат. Знали  шта можемо. Из трке у трку девоjке су ишли  све боље. Ако наставимо овако да радимо уз подршку Савеза и Олимпиjског комитета оваj чамац може И до медаље у Паризу-сматра селектор Родић.

Мушки четверац jе у А финалу завршио на осмоj позициjи. Злато jе припало Немцима (1:19,183), сребро Мађарима (1:19,570) а бронза Украjини (1:19,631). Од четврте до седме позициjе поређале су се посаде следећим редоследом: Аустралиjа, Данска, Литваниjа И Шпаниjа. Извеслано време наше посаде било jе 1:20,540. Момци су до А финала стигли победом у првоj полуфиналноj групи са временом 1:20,033 у трци коjа jе веслана два ипо сата пре финала. У А финалу пошто jе био познат састав, довољна jе била победа над jедном европском посадом. То се И десило. Пољска као девета посада у А финалу, неће видете Париз.

-“Неке посаде коjе су можда И лошиjе од нас, боље су прошле у финалу. Ми се искрено нисмо задовољавали само са нормом jер смо желели И медаљу. Момци су изгледа превише сагорели у жељи. С друге стране полуфинална И финална трка биле су можда И сувише близу а било jе проблематично и задњих 100 метара коjе нису добро извеслани”-дао jе своjе виђење финалне трке Ђурица Левнаjић.

 IMG_9917-980x653.jpg

-“Чудно jе било финале. Видели смо Шпанце коjи су завршили као седми. Посаде Аустралиjе И Данске на 4. И 5. месту. Просто jе неки распоред био мимо  очекивања. Да нам jе неко на почетку сезоне рекао да ћемо узети норму, прихватили би  jе оберучке. Како jе одмицала сезона, како jе посада напредовала, након медаље у Кракову и две победе у Дуисбургу,  у кваликикациjама И полуфиналу, ишли смо на медаљу. Нека то буде карма И ваљда ће нам се то вратити у Паризу. Сигурно смо конкуретни  за победничко постоље на олимпиjским играма”-контатуjе трене Урош Митjев.

Паракаjакаши су нам остали без норме за Париз. Страхиња Буквић И Вук Радовановићзавршили су у Б финалу. На краjу Буквић jе био трећи (45,021) а Радовановић осми (49,530).  Претходно jе Буквић завршио  као петопласирани (45,074) у првом полуфиналу, а Радовановић седмопласирани (48,190) у другом полуфиналу.

-“Стресан дан за све данас због временских неприлика и константног померања сатнице. Очекивао сам од Страхиње улазак у финале, али морамо да се задовољимо његовим 12. местом у Светскоj конкуренциjи где следеће године има реалне шансе за квоту за Параолимпиjске игре. Што се тиче Вука ниjе испунио очекивања. На краjу jе завршио у генералном пласману на 18 месту. Међутим он jе млад за њега ради време И од њега очекуjем да у следећем олиjмпиjском циклусу пружи наjбоље”-изнео jе своjе утиске тренер Петар Татар.

На краjу данашњег узбудљивог дана, коjи jе био прожет обилном кишом због коjег jе чак три  пута померана сатница, Бранко Лагундић jе веслао у Б финалу и био четвртопласирани (1:41,449). Претходно jе талентовани шапчанин до Б финала довеслао заузевши пето место у полуфиналу са  временом 1:38,568.

-“Задовољан сам на краjу пласманом. Морам да истакнем да сам имао веома тешко полуфинале коjе ме jе потрошлило. Носио сам се готово равноправно са наjвећим каjакашким именима данашњице. Дао сам све од себе и могу да будем задовољан. Из трке у трку идем све боље и све ово ми jе веома добро искуство за следећу годину где ћу гледати да у млађим сениорима осваjам медаље и да се што боље позиционирам у сениорском тиму. Ово ми jе све велико искуство-рекао jе Лагунџић.

 IMG_9167-980x653.jpg

Сутра jе претпоследњи дан такмичења у Дуисбуругу. Милица Новаковиће осваjањем норме у четверцу улази  растерећено у А финале И борбу за своjе прво одличjе у олимпиjскоj к1 500м на СП. Бедечова весла А финале на 1000м, док утешна финала веслаjу Стоjков И Лагунџић. Холепрт и Драгосављевић биjу битку за финале И нову квоту за Србиjу у двоседу  500м.

Распоред и сатница трка наших представника на СП у Немачкоj:

Субота 25. август 2023. године

Б финала

09:00ч К1 200м Лука Стоjков

10:26ч К1 1000м Бранко Лагунџић

А финала

10:54ч К1 1000м Кристина Бедеч

12:21ч К1 500м Милица Новаковић

Полуфинале

15:38ч К2 500 Ервин Холперт, Марко Драгосављевић

Трке из Дуисбурга могу се пратити путем следећег линка уз напомену да jе то могуће реализовати само уз плаћање за ту услугу преко интернета.

Резултати се  могу пратити на следећем линку.

 

Tagovi

Komentari (0)