КАЈАК - Милица четврта, Кристина седма

 

Претпоследњег дана СП у Немачкоj, Новаковићева jе веслала А фнале у к1 500м и завршила као четвртопалсирана. Бедечова jе 7. каjакашица планете у неолимпиjскоj к1 1000м. Стоjков и Лагнуџић веслали су утешна финала, док jе двосед Холперт, Драгосављевић изборио, четвто олимпиjско, укупно пето финале за Србиjу у Дуисбургу.

IMG_0287-980x653.jpg

Милица Новаковић после бронзе на ЕП у Пољскоj, четврта jе каjакашица на Свету у дисиплини к1 500м. Када подвуче црту презадовољна jе учињеним.

-„Чудесно jе шта смо направили ове сезоне.Како смо радили, наравно и са трудноћом и са бебом, можда jе то и теже, наjтеже од свега имати обавезе и остварити се као маjка и имати врхунски резултат. Овде jе конкуренциjа била максимална. Нисам сигурна да ли сам данас данак за медаљу  платила због jучерашњих трка у четверцу. У четверцу сам била спремна jуче на две трке, али  jе jучерашњи дан био специфичан, због временских прилика и константног одгађања трка. Не говорим то као алиби за то што jе данас изостала медаља, али сам доказала и себи и другима да сам спремна за наjвеће ствари“-коментарисала jе Милица исход данашњег финала у олимпиjскоj дисциплини jедноседа на 500м.

Злато jе освоjила непобедива новозеланђанка Лиса Карингтон (1:47,769). Сребро jе припало Дањкињи Еми Jоргенсен (1:49,102), а бронза jе отишла у руке Мађарици Чипеш (1:50,699). Новаковићева као четврта извеслала jе трку у времену 1:51,328.

-„Немам дилему да jе урађен велики посао. Криво ми jе што се тиче четверца што нисмо били у медаљи, али су у питању ниjансе. Не желим да то звучи обећаваjуће за наредну сезону, али са ове тачке гледишта, сезона на међународном нивоу може да понесе високу оцену. Када погледам уназад колико смо биле заjедно, колико смо нова посада, и колико смо кратко радиле, имамо много простора за напредак. Само да нас здравље послужи и да главе буду паметне и да наставимо у том добром ритму даље“-изнела jе своjе импресиjе наша наjбоља каjакашица.

IMG_0170-980x653.jpg

Кристина Бедеч завршила jе финале дисциплине к1 1000м  као седма каjакашица на Свету. Постигнуто време 4:04,908. Злато jе освоjила Аустралиjанка Бул (3:54,864), сребро jе приплао Пољакињи Искрзjачкоj (3:56,663), док jе бронза припала Мађарици Рендеши (3:57,556).

Двосед у саставу Ервин Холперт, Марко Драгосављевић после учешча у полуфиналу, обезбедио jе наступ у А финалу и борбу за норму и одличjе. Момци су веслали треће полуфинале где jе у циљу било 6 чамаца у истоj секунди. Поредак на краjу: Португалиjа (1:29,148), Чешка (1:29,210),  Србиjа (1:29,378).

-„Веома тешка трка за нас. Можда не и наша наjбоља али опет смо задовољни што смо на том нивоу, да када и невесламо наjбољу трку у оваквоj конкуренциjи уђемо у А финале и конкуришемо за jедно од места коjе води у Париз“-били су први утисци тренера наше посадеСиме Болтића коjи jе потом додао-„Морамо да будемо у финалу међу првих шест посада што практично значи одлазак на ОИ. Кроз три полуфиналне трке коjе су се веслале данас показало се да очекивања и прогнозе не играjу никакву улогу и да свака трка jе прича за себе. Сутра морамо да одвесламо своjу наjбољу трку и тек након тога можемо да сумирамо утиске и кажемо колико вредимо. Ниjе било изененађења што се тиче посада коjе су се нашле у финалу. Мање више то jе група двоседа коjа током целе године одскаче и коjа прави густе финалне трке“.

Лука Стоjков учестовао jе у Б финалу дисциплине к1 200м. Завршио jе трку као пети у циљу са временом 35,696. У генералном пласману 14. jе спринтер на Свету. Наслов светског првака отишао jе руке Артурас Сеjе из Литваниjе (35,243). Сребро jе освоjио Грузиjац Кавелашвили (35,364) а бронзу Шпанац Гароте (35,380).

-„Задовољан сам наступом на СП. У полуфиналу сам успео да извеслам своjу наjбржу двестотку у животу. Недостаjало ми  jе мало среће са групом како би ушао у  А финале. Ово jе незаборавно искуство за мене. Наступити за репрезентациjу на такмичењу оваквог ранга. Све ово ће би бити озбиљан ветар у леђа за наредне, jош успешниjе сезоне“-оценио jе своjе учеће на СП у Дуисбургу Стоjков.

 IMG_0106-980x653.jpg

Бранко Лагуџић jе претпоследњег дана СП у Дуисбургу веслао Б финале у олимпиjскоj дисцплини к1 1000м. Заузео jе осмо место са  временом 3:36,229. У генералном пласману завршава шампионат на 17.позициjи. У великом финалу златну медаљу освоjио jе Португалац Пимента, сребро jе приплао Мађару Варги а бронзом се октио Немац Тхордсен.

-“Од старта сам кренуо jако, можда ме jе  сустигао умор током трке, с озбиром да у континуитету веслам већ четврти дан.Успео сам да дигнем финиш. На краjу осма позициjа али смо сви били близу“-коментарисао jе Лагуднџић исход трке а онда сумирао своj учинак на СП– „Из трке у трку jе било све боље. Веома добар утисак на такмичењу. Свака трка jе била по мом мишљењу веома тактички добра и оно што jе наjважниjе, добро сам се осећао. Ово jе на краjу велико искуство за мене.Када су у питању планови, жеља ми jе  да следећу годину дочекам што спремниjе и покушам да се окитим медаљом у млађе сениорскоj категориjи на светским и европским такмичењима наредне године“.

Сутра jе последњи дан такмичења у Дуисбуругу. Холепрт И Драгосављевић биjу битку за нову квоту за Србиjу у двоседу  500м. Бедечова весла А финале на 5000м.

Распоред и сатница трка наших представника на СП у Немачкоj:

Недеља 26. август 2023. године

А финала

11:50ч К2 500м Ервин Холперт, Марко Драгосављевић

15:05ч К1 5000м Кристина Бедеч

Трке из Дуисбурга могу се пратити путем следећег линка уз напомену да jе то могуће реализовати само уз плаћање за ту услугу преко интернета.

Резултати се  могу пратити на следећем линку.

 

Tagovi

Komentari (0)