КАЈАК: Каjакашки савез Србиjе забринут због промена у олимпиjском програму

Каjакашки савез Србиjе неугодно jе изненађен одлуком у вези са новим програмом каjакашких такмичења за Олимпиjске игре у Паризу 2024. године.

Према предлогу Управног одбора Међународне каjакашке федерациjе на Олимпиjским играма 2024. године биćе само 10 дисциплина у спринту уместо досадашњих 12. Два преостала места додељена су такозваном „екстремном слалому“.

Mirko Nisovic.jpg

Веома сам забринут, пре свега, због начина на коjи jе таква одлука донета. Невероватно jе да се олимпиjски програм мења без претходних консултациjа са било ким, нити са националним савезима нити такмичарима, већ да се цела каjакашка породица доведе пред свршен чин. Међународна каjакашка федерациjа jе и настала на основу такмичења у спринту, а оваква трговина квотама и дисциплинама на наjвећем спортском такмичењу делуjе безобзирно, неозбиљно и са собом потенциjално носи велике последице по наш спорт”, нагласио jе председник Каjакашког савеза Србиjе, Мирко Нишовић.

Такмичења у спринту на последња три светска првенства бележе рекордан броj учесника, као и рекордне посете публике. Управо због тога jе одлука о смањењу броjа дисциплина у спринту у наjмању руку неjасна. Такође, уврштавање дисциплине коjа jе jош увек практично непозната у олимпиjски програм, само две ипо године пре квалификациjа шаље погрешну поруку, пре свега, такмичарима, као и осталим заинтересованим странама.

Промена олимпиjског програма само три године пре наредних Игара jе неозбиљна и безобзирна пре свега према активним такмичарима, али и према новим надама нашег спорта, коjи тек треба да се определе за дисциплину. Такође jе неjасно и како jе могуће да у олимпиjски програм буде уврштена дисциплина коjа jош ниjе довољно развиjена нити популарисана у већини чланица ИЦФ. С обзиром да jош не знамо коначнан предлог програма за такмичења у спринту за Олимпиjске игре 2024. године, надам се да ће они коjи су изабрани да чуваjу наш спорт добро размислити пре него што донесу тако важну одлуку”, изразио jе забринутост олимпиjски шампион из 1984. године.

С обзиром на негативне и емотивне реакциjе наших репрезентативаца, али и наjвећих имена нашег спорта из других земаља, Каjакашки савез Србиjе нада се да ће Међународна каjакаша федарациjа и Међународни олимпиjски комитет преиспитати такву одлуку и да ће убудуће одлуке коjе се односе на будућност нашег спорта доносити правовремено, транспарентно и у сарадњи са свима.

 

Tagovi

Komentari (0)