КАЈАК - Одличан дан за Орлове на СП у Дуисбургу

Каjакашка репрезентациjа у спринту и паракаjаку, на отварању СП у Дуисбургу, првог такмичарског дана, остварила jе максималан учинак. У девет дисциплина у коjима смо имали представнике у квалификациjама, обезбеђен jе пролазак даље и наступ у полуфиналним тркама коjе ће бити одлучуjуће за улазак у финала док ће у олимпиjским дисциплинама значити и борбу за квоте у Паризу. Имали смо И своjе jунаке дана: мушки четверац, Милицу Новаковић И Бранка Лагунџића. Бронзани четверац са ЕП издоминирао jе у квалификациjама олимпиjске дисциплине к4 500м, Милица Новаковић наступила на две олимпиjске стазе (к4 500м И к1 500м) и обезбедила полуфинале, док jе то пошло за руком и двадесетjедногодишњем дебитанту из Шапца Бранку Лагунџићу коjи ће веслати у полуфиналима jедноседа (к1 500м и олимпиjскоj к1 1000м).

IMG_8109-980x512.jpg

Наш представник у jедноседу на 500м, Бранко Лагунџић, успешно jе пребродио квалификациjе. Извеслао jе време 1:40,698 и завршио као други у шетоj квалификационоj групи што му jе било довољно за пролазак даље. У полуфиналу коjе jе на програм у петак од 10,05ч имаће врашки тежак посао. Веслаће раме уз раме са медаљашима са Олимпиjских игара, светских И европских првенстава са истинским легендама каjакашког спорта  Португалцем Пиментом,Чехом Досталом  и Мађарем Копачем. Ништа лакши посао неће бити И на олимпиjскоj стази на 1000м где ће бити учесник полуфинала до коjег jе стигао осваjањем трећег места у седмоj квалификационоj групи са временом 3:44,896. Та трка на програму jе већ сутра од 17.02ч а опет ће за ривала за пролазак у финале имати трофеjног Португалца Пименту И времешног али искусног Данца Поулсена.

-„Имао jе две веома добре трке. Лепо их jе одвеслао са лепим временима. Велика jе гужва у обе дисциплине. Поготово хиљадарка са седам квалификационих група и системом од четири полуфинала где пролазе два наjбоља и трећи по времену jе показала да jе наjтежа дисцплина у коjоj се човек може такмичити.Извукао jе на 500 веома тешку полуфиналну групу, такође на 1000м. Оно што jе битно и зашто jе он дошао овде jесте да се трка да стиче искуство, да весла добре трке и да покаже да jе ту, при самом светском врху. Оно што можемо од њега да очекуjемо jесте да да све од себе да, нема велики заостатак за наjбољима па уз мало среће може да се домогне врха Б финала или чак А финала. По познатим именима на први поглед jе тежа полуфинална група на 500м изгледа стварно нереално, међутим то што нема звучних имена на 1000м не значи да фали квалитет том неком Швеђанину, том неком Новозеланђанину коjи су са њим у групи. На Бранку jе да се трка да покаже да jе заслужио што jе у овде“-мишљења jе Лагунџићев тренер, Урош Павловић.

 IMG_7640-980x653.jpg

Лагунџић jе уз Милицу Новаковић jедини наш такмичар коjи ће у Дуисбургу веслати у континуитету дан, за даном, практично без предаха.

-„Спреман jе свакако за све изазове и биће замора то jе сигурно. Морам да напоменем да jе њему пети или чак шести пут ове сезоне да подиже форму, имао jе два велика такмичења за своj млађесениорски узраст, где jе за мало изгубио медаље. Дугачка сезона, светки куп у Сегедину, изборне контроле у нашоj земљи.  Оно што можемо да очекуjемо jесте да  jе борбен да ће дати  све од себе па да видимо где смо“-закључио jе Павловић.

 IMG_8504-980x674.jpg

Успешни су били и наши представници у паракаjаку: Страхиња Буквић и Вук Радовановић.Обоjица наступаjу у истоj дисциплине КЛ2 200м, али су веслали у различитим квалификационим групама. Буквић jе био четвртопласирани са временом 43,564 секунде, док jе Радовановић био шестопласирани са временом 47 секунди 065 стотинки. После дана одмора обоjицу чека наступ у полуфиналу коjе jе на програму у петак.

 IMG_7815-980x653.jpg

Прва полуфинална група у коjоj ће веслати Буквић заказана jе за 10,32 часова, док jе друга у коjоj весла Радовановић, предвиђена за 10,37 часова. По три пропласирана тамичара из поменутих полуфинала обезбедиће наступ у А финалу.

-“Квалификациjе су према очекивању добро прошле. Имаjу отворене шансе. Конкуренциjа jе изузетно jака И jа се надам бар jедном А финалу”-задовољан jе био тренер наших паракаjакаша Петар Татар.

Женски четверац квалификовао се у полуфинале дисциплине к4 500м. Девоjке су веслале у првоj квалификационоj групи и стигле као четвртопласиране у циљ. Извеслано време 1 минут, 34 секунде, 116 стотинки. Победнице квалификационе групе биле су представнице Шпаниjе (1:30,474) коjе су обезбедиле директно финале. Друго место припало jе посади Новог Зеланда (1:30,658) док су трећепласиране биле домаће тамичарке, састав Немачке (1:32,488). Наступ у полуфиналу за наш женски квартет заказан jе за петак у 11,30 када ће уследити одлучуjућа борба за А финале И олимпиjску норму за Анастазиjу Баjук, Мариjу Достанић, Милицу Новаковић И Дуњу Станоjев.

-“Искрено нисмо знали шта очекивати, с обзиром да jе то била прва трка. У квалификациjама када смо радили припрему трке пружила нам се прилика за прво место И пласман директно у А финале И на то смо циљали с обзиром да смо знали да за конкуренте имамо веома брзе посаде Шпаниjе И Новог Зеланда. Девоjке су  кренуле jако од почетка И морале су држати прикључак што су платиле последњих 250 метара jер су пребрзо ушле у трку и до  краjа нису издржале.Видели смо  где  имамо простора за напредак. Када jе у питању прогноза за финале, шта рећи, све су групе jаке, мораjу се победити неке jаке посаде. Ми за то вредимо сигурно jер су девоjке извлачиле та времена на тренингу И веруjем да можемо то да поновимо у трци”-оптимиста jе тренер Антун Новаковић.

Мушки четворосед оставио jе наjjачи утисак првог такмичарског дана СП у Дуисбургу. Резултатски гледано рекло би се рутински одрађен посао са првим местом у првоj квалификационоj групи И извесланим наjбољим временом квалификациjа 1:19,276. Победа наших  момака у дисциплине к4 500м осигурала им jе пролаз у полуфинале. Анђело Џомбета, Марко Новаковић, Стефан Врдољак И Владимир Торубаров оставили су иза себе трофеjну посаду Шпаниjе предвођену легендарним Кравиотом (1:19,920) И представнике Италиjе (1:20,422) коjу су завршили на трећем месту. Попут девоjака, И наш мушки квартет ће у петак у полуфиналу од 11,42 водити битку за ривалима за А финале И визу за Париз.

-“Након Кракова смо имали довољно времена да направимо квалитетан план И додатно унапредимо такмичаре.Иако смо већ на контролама видели прогресс данашња трка jе била неопходна као потврда оног у шта смо сви веровали. Након постизања максималне брзине коначно смо добили комплетну посаду коjа ниjе падала И губила позициjу у финишу. У полуфинале момци улазе са наjбољим временом као И наjбољим пролазом на 250м, али jе од велике важности да И свака следећа трка буде потпуно истог приступа, става И мотивациjе И веруjемо да врхунски резултат неће изостати”-изнео jе своjе импресиjе тренер Урош Митjев коjи ради са момцима у четверцу у тандему са колегом Ђурицом Левнаjићем.

Лука Стоjков наш представник у к1 200м прошао jе у полуфинале након свог дебиjа у квалификациjама.  У петоj квалификационоj групи, заузео jе треће место са временом 36,693 и већ сутра га очекуjе наступ у полуфиналу од 14.00 часова. Стоjков jе извеслао добру трку и показао да се на њега може озбиљно рачунати у будућности. 

Три ипо сата након трке у четверцу Милица Новаковић, наша бронзана дама из Кракова веслала jе и другу олимпиjску дисциплину, jедносед на 500м. Изборила jе пласман у полуфинале другим местом у трећоj квалификационоj групи са временом 1 минут 52 секунде 606 стотинки. Полуфинале jе на програму сутра од 14,38ч.

-„Друго место у квалификациjама борба за ривалком из Аустралиjе коjа jе jако добра и jако брза и сигурно вреди за финале. Милица jе добила  солидну, добру групу у полуфиналу и можемо jе мирно чекати, само да Милица одради своj посао како зна и уме и не би требло да буде проблема“-поручио jе тренер и Милицин супруг Антун Новаковић.

Кристина Бедеч била jе  учесница квалификационе трке на 1000м и обезбедила jе пролаз даље, у полуфинале коjе ће веслати сутра од  16.27ч. Бедечова jе веслала у другоj квалификационоj трци на деоници од километра остваривши време 4:24,312 минута са пласманом на четврто место.

Одличан посао у квалификациjама данас су одрадили наши момци и девоjке. Сутра за неке од њих предстоjи дан одмора, за неке наступ у полуфиналнима, док посаду Ервин Холперт, Марко Драгосављевић, бронзани двосед на 500м са ЕП из Кракова, у четвртак очекуjу квалификациjе.

-„Расположење jе одлично, атмосфера позитивна, а  након Кракова смо добили додатни мотив за СП. Велика jе конкуренциjа. Чак 6 квалификационих група што се на памти на СП. Дали смо све од себе у периоду иза нас,  урадили све што jе до нас, максимално себе дали и спремни дочекуjемо  старт шампионата. Видећемо колико вредимо“-изнео jе своjа очекивања тренер двоседа Симо Болтић.

Момци jедва чекаjу сутрашњи старт трка.

-„Мислим да смо напредовали и поjединачно и у двоседу од Европских игара. Одморни смо спремни и jедва чекамо да се потркамо“-каже Ервин Холперт.

-„Очекивања су ми велика. Радио сам много и  напорно за ово такмичење. Мислим да сам до сада у кариjери и психички и физички наjспемниjи, за наjвеће домете. Само да нам се поколопе коцкице и не сумњам да ће Краков да се понови“-пуца од оптимизма Марко Драгосављевић.

 IMG_7209-980x653.jpg

Трка нашег двоседа jедина jе квалификациона сутра у преподневном делу програма. Поподне у полуфиналу на стазу у Дуисбругу, у полуфиналним тркма веслаjу се поjединачане дисциплине у коjима ће наступити Лука Стоjков, Милица Новаковић, Кристина Бедеч и Бранко Лагунџић.

Распоред и сатница трка наших представника на СП у Немачкоj:

Четвртак 24. август 2023. године

Квалификациjе 

09.49ч К2 500м Еврин Холперт, Марко Драгосављевић

Полуфинала

14.00ч К1 200м Лука Стоjков

14.38ч К1 500м Милица Новаковић

16.27ч К1 1000м Кристина Бедеч

17.02ч К1 1000м Бранко Лагунџић

Трке из Дуисбурга могу се пратити путем следећег линка,уз напомену да jе то могуће реализовати само уз плаћање за ту услугу преко интернета.

Резултате из Немчке можете пратити на следећем линку.

 

Tagovi

Komentari (0)