КАЈАК: Селектор: Сезона успешна упркос свим проблемима

Селектор репрезентациjе за спринт, Павле Jованов, задовољан jе сезоном коjу jе, пре свега, обележила пандемиjа вируса корона коjа jе утицала на све сегменте живота, па тако и на рутину спортиста.

selektor pavle jovanov.jpg

– Задовољство ми jе да сумирам постигнуте резултате сезоне коjа jе управо завршила. Упркос свему могу да кажем да jе сезона била успешна што потврђуjу и медаље освоjене ове године. Први пут jе освоjена медаља у олимпиjскоj дисциплини К4-500м, као и медаља у новоj дисциплини мешовитог двоседа на 200 метара за коjу влада велико интересовање, и од коjе се очекуjе много у будућности – сумирао jе резултате Jованов.

Година jе започета променом стручног штаба колико jе времена било потребно да се такмичари и тренери навикну на новине у систему рада?

– Jедна од незахвалних околности jе била и та што jе 2020. година требало да буде олимпиjска година, па смо водили рачуна да те нове промене не поремете досадашњи рад и да не угрозе наступ осваjача олимпиjских норми на Играма у Токиjу. Додатни проблем се поjавио када jе свет захватила пандемиjа вируса корона. Тешко jе говорити о позитивним стварима коjе jе донео живот са ковидом, међутим, можемо да причамо о неким променама коjе су се позитивно одразиле на наш тим – додао jе селектор.

 IMG_5347-1536x1024.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Планови коjу су прављени за олимпиjску годину морали су да буду промењени. Како сте се снашли у новонасталим околностима?

– Пре свега, трудили смо се током ове године да опоравимо нашу сениорску екипу, коjа jе, рекао бих, посустала мало после 5-7 успешних година са наjвећим светским, европским и олимпиjским одличjима. Самим тим, такмичари попут Милице Старовић, Миленка Зорића, Марка Томићевића, Страхиње Стефановића, Ервина Холперта, нису учествовали на Светском купу како би им се омогућило додатно време за опоравак и стицање мотивациjе за наредну такмичарску сезону. Такође, нажалост неки такмичари попут Стефана Векића и Марка Суботића морали су да откажу наступ у последњем моменту због здравствених проблема, док jе jедна од наших наjискусниjих такмичарки, Николина Молдован, на трудничком одсуству од репрезентациjе – обjаснио jе Jованов.

Када погледамо тим коjи jе наступио у Сегедину видимо доста неких нових имена уз већ доказане и искусне такмичаре.

– Фокусирали смо се на такмичаре коjи су показали изразиту мотивациjу и жељу да учествуjу упркос захтевноj и неизвесноj сезони, попут Марка Драгосављевића, коjи jе упркос замору пронашао нову мотивациjу да потпуно посвећено уђе у такмичење и освоjи медаљу. Такође, и остатак тима коjи jе вредно радио током целе године оправдао jе поверење Савеза и подршку коjу смо током целе сезоне имали од Министарства омладине и спорта и Олимпиjског комитета Србиjе – навео jе селектор Jованов.

 IMG_5569-1536x1024.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

На чему се наjвише радило?

– Главни задатак jе био рад на неопходноj мотивациjи за тренинг и за такмичења и стога смо се трудили да сваком репрезентативцу омогућимо да ради несметано са своjим тренером, уз надзор стручног штаба и обезбеђивање свих неопходних ресурса за несметани тренажни процес. Осим тога, подмладили смо сениорску репрезентациjу, водећи рачуна о њиховоj припреми током целе године. Организовали смо на почетку припрема веслачке кампове у Требињу, док су неки од такмичара од почетка били са сениорском екипом на свим припремама током сезоне, резултат jе то што jе петнаестак нових такмичара jе наступило на сениорском Светском Купу у Сегедину – казао jе селектор.

 s2-1536x1023.jpg


Прелазни период међу генерациjама уме да направи проблеме у континуитету постизања врхунских резултата. Судећи по наступу репрезентациjе на Светском купу не би требало да бринемо за будућност. Како сте конципирали тим?

– Ова година наjвише ми jе послужила за сагледавање и анализирање такмичара коjи у наредном периоду имаjу шансе да освоjе додатне квоте за Олимпиjске игре, или пак оних такмичара коjи ће стасавати за наредне олимпиjске циклусе. Посетама каjакашких клубова у Србиjи, стекао сам увид у тренутну ситуациjу и расположиве ресурсе у клубовима, те смо приступили креирању стратегиjе унапређења клупског спорта. Неке од корака смо већ успешно реализовали попут опремања клубова са новим чамцима. Након анализе и разговора са тренерима свих категориjа, донели смо одлуку да са jуниорима учествуjемо на међународном такмичењу, како би учинили правовремени прелаз ка сениорским категориjама у сезони коjа jе била свима изазовна. Наравно, водили смо рачуна да не угрозимо здравствено стање нити такмичара нити чланова стручног штаба, те су испоштоване и све мере безбедности. Резултат су три одличjа и успешни пласмани у различитим дисциплинама на Олимпиjским надама коjе су престижно такмичење за таj узраст. Рад са млађим каjакашима реализован jе кроз развоjне кампове за младе перспективне спортисте, а прилику да се тестира и анализира учинак добили су а Првенству Србиjе. Време jе на њиховоj страни, а прилике за међународним доказивањем ће, надамо се, бити већ догодине – оптимистичан jе селектор.

Последњих година приметан jе био изостанак такмичара у кануу. Како сте планирали да пренебрегнете таj недостатак и покушате да и ту дисциплину вратите на сцену?

 Када jе у питању кану, ове године смо по први пут организовали специjализоване кампове за развоj кануа у Србиjи, као и учествовање на Светском купу у Сегедину. Остварен jе значаjан корак ка даљем развоjу српског кануа. Осим тога радили смо на афирмациjи паракаjака у Србиjи, што потврђуjе и висок пласман Страхиње Буквића на Светском купу у Сегедину – разjаснио jе Jованов.

 s3.jpg


Поменули сте новине у стручном штабу. У чему се оне огледаjу на претходне сезоне?

– Стручни штаб се ове године састоjао од наших врхунских тренера поjачаних мађарским стручњаком. Унапред дефинисани критериjуми за улазак у националне селекциjе су по први пут обухватиле и њихове тренере, а све са циљем да се обезбеди и њихово напредовање и стручно оспособљавање. У наредноj сезони оформиће се тимови такмичара и тренера коjи ће радити на реализовању зацртаних циљева кроз jедан структуирани систем рада – jасан jе селектор.

 s1.jpg


Какви су планови за наредну годину?

– Планови за 2021. подразумеваjу континуирани рад на развоjу и унапређењу подмлатка, jачању клубова као основне jединице за развоj репрезентациjе. Што се сениорске репрезентациjе тиче, наставићемо да радимо са развоjним тимом, у виду стицања искуства за учешће на међународним такмичењима, док ћемо са међународним тимом наставити да радимо на нашоj заступљености у што више дисциплина у каjаку и кануу – обjаснио jе селектор.

Уколико не дође до драстичних промена у вези са пандемиjом, наредне године би требало да буду одржане Олимпиjске игре. Одлазак у Токиjо сигурно jе jедан од важних циљева?

– Планови коjе имамо за олимпиjски тим су очигледни и односе се на осваjање наjвишег одличjа на Олимпиjским играма. На путу ка остварењу тог циља, предстоjе нам додатне квалификациjе за осваjање олимпиjских квота и jедан озбиљан рад у наредних 6-10 месеци. Што се тога тиче jа сам оптимиста jер веруjем, како у наше такмичаре, тако и у стручни штаб и наш Савез, да ћемо успети на том путу – jасан jе био селектор Jованов.

 IMG_2781-ss-1536x1024.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Селектор свакако има довољно разлога за задовољство с обзиром на учинак у сезони коjа jе већим делом године била под знаком питања. Репрезентативци Србиjе у размаку од десет дана на jедина два међународна такмичења у спринтерским дисциплинама ове године освоjили су седам медаља. Три у конкуренциjи jуниора на Олимпиjским надама: два злата и jедну бронзу. У jедноседу на 200 метара злато jе освоjио Ђорђе Антониjевић, док jе Бранко Лагунџић триjумфовао у К1-500. Жељана Петровић jе у jедноседу на 200 метара освоjила бронзу.

 IMG_2919-ss-1536x1024.jpg

ФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Сениори су Светски куп у Сегедину завршили са четири одличjа: jедним сребром и три бронзе. Сребрну медаљу освоjили су Марко Новаковић и Биљана Релић у мешовитом двоседу на 200 метара, бронзе су освоjили Марко Драгосављевић у jедноседу на 200 метара, мушки четверац на 500 метара (Груjић, Новаковић, Џомбета, Драгосављевић) и Кристина Бедеч у jедноседу на 5000 метара.

 

Tagovi

Komentari (0)