Како се бринути о ружама

Аутор текста: Ales Maria-Belen 

 

Да ли jе и вама прва асоциjациjа на руже - љубав? Уколико jе ваш одговор позитиван, не брините, ово ниjе тест. Већина нас управо као прву повезницу с ружама види то наjзагонетниjе и наjлепше од свих осећања. Ипак, ови прелепи цветови представљаjу jош много тога - победу, раскош, сjаj, срећу, па чак и тугу - и далеко су више од уобичаjеног поклона вољеноj особи. Руже носе посебну симболику.

Screenshot 2023-02-27 at 21.11.08.png

Руже су jош од давнина узгаjане због свог мириса, лепоте и лековитих своjстава. Постоjи више од 150 врста ружа у запањуjћем низу облика, величина и ниjанси, што их чини jедном од наjразноврсниjих цветних култура, па су стога незаобилазне у двориштима и цветним баштама широм планете.

Руже су веома симболичне биљке и често се користе у хералдици, на значкама и грбовима. У њиховом изгледу и jединственоj комбинациjи трновитих стабљика и мирисних цветова криjе се дивна метафора за живот: након што се сусретнете са дугачким стабљикама пуним трња, чека вас награда у облику цвета невероватне лепоте и очараваjћег мириса. Другим речима, након превазилажења потешкоћа у животу пронаћи ћете унутрашњу хармониjу, сjедињење са самим собом и срећу.

Брига о ружама

Руже могу да се узгаjаjу на прегршт различитих начина. Коренов систем им ниjе превише развиjен па су због тога погодне за пресађивање како у сандуке, тако и у балконске и собне саксиjе. Чување и нега ружа у стану или кући може да буде прилично захтеван задатак за неког ко то никад ниjе радио, али уколико се потрудите да им обезбедите одређене услове и успут научите неке корисне трикове, питање како се бринути о ружама вам неће више представљати тако велику мистериjу.

Screenshot 2023-02-27 at 21.10.54.png

Миниjатурне руже, односно руже малог раста су наjпогодниjе за држање у затвореном простору или на балконима. Као што jе то случаj са ружама у слободном узгоjу и руже на балконима морате редовно заливати и прихрањивати, уклањати им прецветале цветове и заштитити их од болести и штеточина. Орезивање такође мора бити редовно да бисте у наредном цветању добили што лепше цветове и да би ваше руже биле што буjниjе и здравиjе. Да бисте гаjили собне руже, наjбољи избор су свакако оне произведене у контеjнерима.

Наравно, у собним условима jе немогуће држати руже током целе године, jер би у том случаjу оне губиле на виталности или jедноставно престале да се развиjаjу. Због тога их треба већ с почетка лета, наjбоље у jуну, изнети у башту или на балкон и ту гаjити све док jесен не донесе хладниjе време. Таj период им служи као нека врста опоравка како би на зиму поново процветале у собним условима.

Заливање ружа jе веома важно

Ако се ваше руже налазе у врту, треба да знате да су оне дубоко укорењене биљке, тако да када се добро настане на месту на ком сте их сместили, обично могу да преживе од влаге коjа jе природно присутна у земљишту.

Screenshot 2023-02-27 at 21.10.42.png

Међутим, током веома топлих и сувих периода или на сувим, песковитим земљиштима, веома jе изгледно да ће им бити потребна додатна количина воде. Тада их треба заливати jедном недељно са око пет до десет литара воде по биљци. Ако цветови или листови почну да вену, оваj позив у помоћ значи да ваше руже треба одмах да залиjете!

У првих неколико година након садње нове руже треба редовно заливати, посебно лети док им се корење добро не учврсти у земљишту. Млаз воде усмерите на тло око саме основе биљке, избегаваjући лишће и цвеће. Тако спречавате поjаву гљивичних обољења на ружама. Ружама у контеjнерима jе потребно много више воде. Заливаjте их онолико често колико jе потребно, што по топлом времену може бити и свакодневно.

 

Сунчева светлост jе кључ

Ове прелепе биљке jедноставно неćе цветати уколико не добиjаjу довољно сунца. Узгаjање ружа у затвореном простору може представљати изазов уколико не можете да им пронађете место на ком ćе добити неколико сати директног сунца сваког дана.

Да би ваше цвеће било лепо и здраво, грмови ружа треба да добиjаjу шест до осам сати сунчеве светлости дневно. У топлим краjевима руже наjбоље успеваjу када су заштићене од врелог поподневног сунца, док у хладниjим климатским условима садња грма руже поред зида окренутог ка jугу или западу може помоћи да се штета од смрзавања током зиме умањи.

Орезивање

Jедна од основних ствари када причамо о томе како се бринути о ружама jесте орезивање. Новим биљкама резидба неће бити потребна, али како ваше руже расту и развиjаjу се, годишње орезивање у jесен, након цветања, побољшаће раст и опште здравље вашег цвећа.

Screenshot 2023-02-27 at 21.10.30.png

Два су кључна циља орезивања: да биљка буде здрава и да jе правилно обликуjете. То се постиже тако што се уклањаjу мртви, болесни или оштећени изданци, као и укрштене гране коjе се чешу jедна о другу. Ово укључуjе и чишћење потенциjално оболелих листова коjи су отпали, jер споре гљивица на опалом лишћу могу презимити и вратити се у пролеће како би заразиле биљку. Орезивањем морате отворити сам центар биљке или жбуна ради побољшања циркулациjе ваздуха, бољег продора светлости и спречавања гљивичних болести.

Различите врсте ружа захтеваjу различите приступе у орезивању, па вам тако оваj процес испрва може деловати незгодно, па чак и компликовано уколико сте почетник у њиховом узгоjу, али када jе савладате она се у ствари обавља врло брзо и лако. Запамтите само да никако своjе руже не чупате рукама, jер кидање може оштетити стабљику и тако привући болести. Користите оштре маказе да бисте избегли кидање стабљика и сеците их под углом од 45 степени.

Заштитите своjе руже

Руже зими мируjу, а период зимског одмора им приjа, продужава им живот и позитивно утиче на целокупно здравље. Отпорне су на хладноћу, али ако их узгаjате на отвореном ипак ниjе на одмет да их заштитите од ниских температура тако што ћете их загрнути слоjем земљишта. Уколико узгаjате руже у контеjнерима наjбоље jе да их током зиме преместите у подрум или гаражу како им се корење не би смрзло.

Screenshot 2023-02-27 at 21.10.13.png

Влажни услови могу изазвати поjаву црних тачкица на листовима. У питању jе гљивица коjу треба одмах лечити. Одсеците оболело лишће и третираjте своjе руже фунгицидом специjално направљеним за црне пеге. Добра вентилациjа ваздуха може помоћи у даљем спречавању и ширењу ових гљивица.

Уколико приметите да лишће ваших ружа жути и отпада, та поjава може да указуjе на недостатак сунчеве светлости, суво земљиште и сув ваздух. У том случаjу потребно jе да jедноставно наставите пажљиво да бринете о њима, без икаквих одскакања, и то ће им помоћи да се брзо опораве.

Како бисте и ви сами уживали у узгоjу ових дивних биљака, молимо вас да никако не заборавите да повремено застанете и добро помиришете своjе руже. У сваком моменту ће бити спремне да вас очараjу.

Tagovi

Komentari (0)