Како функционише дуално образовање у Старој Пазови?

Закон о дуалном образовању почео је да се примењује од ове школске године. Послодавци у нашој замљи почетком године изјаснили су се да ли желе да буду део овог система, а у првој пловини години Привредна комора Србије и Министарство провете, науке и технолошког развоја предочили су потребе привреде за будућим кадром.

 Dualno obrazovanje.jpg

Од ове школске године ученици се у старопазовачкој Техничкој школи могу школовати на новом смеру – механичар моторних возила који званично функционише у систему дуалног образовања. То заправо значи да ученици током прве године стичу практична знања у школској радионици, у другој проводе два дана, а у трећој три дана практичне наставе проводиће у компанијама.

Старопазовачка Техничка школа једина је у Срему која школује будуће механичаре моторних возила, а општина Стара Пазова је пионир је када се говори о систему дуалног образовања, наводе у Регионалој привредној комори, чему доприноси, како кажу и спремност домаћих и страних компанија да се укључе у повезивање образовања и привреде.

Школовање по дуалном моделу у образовним профилима као што су: бравар – заваривач, електричар, индустријски механичар, модни кројач, електромонтер мрежа и постројање и механичар моторних возила одвија се од школске 2014/2015. године у преко 75 средњих стручних школа у Србији.

Tagovi

Komentari (0)