Какав је квалитет воде у Старој Пазови?

Најчистија вода је у јужној и источној Србији, а најлошија у Војводини - показују истраживања Института за јавно здравље "Батут". Према подацима Института за јавно здравље "Батут", последње три године општина Стара Пазова је на листи водовода са "удруженом" неисправношћу, односно листи водовода који нису исправни како физичко - хемијских тако ни микробиолошки. Ипак, из Института за јавно здравље у Сремској Митровици наглашавају да је разлог томе повећано присуство гвожђа, мангана и амонијака, који не утичу неповољно на здравље људи.

 Vodovod.jpg

Др Никола Калинић са Института за јавно здравље у Сремској Митровици каже да резултати у случају водоводног система у неким местима у на територији општине Стара Пазова имају пре свега естетски и економски значај: Због повремено повећаног мангана и гвожђа долази до прљања веша у веш машинама, док повремено повећан ниво амонијака за последицу има повећану потрошњу дезинфекционих средстава.

Мишљење грађана о квалитету воде у старопазовачкој општини је подељено. Неко је уредно користи а неко само као техничку воду. У нашој анкети је било оних који се жале на повремену замућеност и промењену боју али и оних који нису имали замерке. Највише незадовољства квалитетом воде постоји код домаћинстава у појединим деловима Нове Пазове.

Из Јавног комуналног предузећа "Водовод и канализација" Стара Пазова истичу да је вода у свим насељима општине апсолутно исправна за пиће и њен квалитет се редовно контролише. Стефан Лазић, лице задужено за квалитет воде у ЈКП "Водовод и канализација" кажу да су свесни проблема са замућеношћу воде и каже да се то најчешће дешава након отклањања кварова на мрежи. Лазић каже да је ово јавно предузеће конкурисало за средства код Покрајинске администрације где ће обезбедити инвестиција замене азбестних цеви, пре свега у Новој Пазови што ће се одразити на побољшање квалитета воде.

Поред планиране замене азбестних цеви, у току је и израда пројекта за фабрику воде која би значајно допринела побољшању квалитета градске воде. У првој фази, овај пројекат обухватио би Нову Пазову.

Tagovi

Komentari (0)