Кајак: Светска каjакашка федерациjа суспендовала jе СВА такмичења до 31. маjа!

Међународна каjакашка федерациjа одлучила jе да суспендуjе сва каjакашка и кану такмичења до 31. маjа. ИЦФ jе овакву одлуку донео после консултациjе са Међународни олимпиjским комитетом као и са организаторима такмичења под патронатом Светске каjакашке федерациjе. Одлуку jе ИЦФ обjаснио у саопштењу послатом националним савезима. Преносимо саопштење Светске каjакашке федерациjе:

 grujic novakovic srebro 2 copy-min.JPG

САОПШТЕЊЕ ИЦФ

Међународна каjакашка федерациjа наjавила jе да ćе сва ИЦФ и међународна такмичења у каjаку и кануу коjа су заказана у периоду од сада до краjа маjа бити одложена или отказана због забринутости због коронавируса.

ИЦФ ćе наставити са спровођењем своjих планова за спречавање коронавируса у покушаjу да избегне отказивање и одлагање такмичења у квалификациjама за спринт, слалом и паракаjак у Токиjу 2020. године.

Међународни олимпиjски комитет поновио jе током телеконференциjе у уторак своjу посвеćеност за одржавање овогодишњих Олимпиjских игара, коjе почињу од петка, 24. jула, али jе изразио подршку спортовима попут каjака и кануа коjи jош увек мораjу да попуне олимпиjске квоте.

Ситуациjа jе и даље неизвесна, а неколико кључних такмичења веć jе отказано или одложено. ИЦФ и организатори такмичења сада су отказали све континенталне квалификациjе у спринту и слалому.

Такмичења за светске олимпиjске доквалификациjе у каjаку и паракаjаку спринт планиране за Дуисбург у Немачкоj неćе моćи да се одрже од 21. до 24. маjа. Међутим, организатори и ИЦФ разматраjу могуćност за организовање тих квалификациjа краjем jуна. Одлука у вези с тим биćе донета краjем априла, али ИЦФ ćе бити вођен способношćу свих спортиста да учествуjу у такмичењима.

Под тренутним међународним ограничењима путовања, многи спортисти нису у могуćности да прелазе границе.

ИЦФ ćе употребити светску ранг листу за расподелу квота за кану слалом, а тренутно се разговара с МОК-ом о кориштењу међународних резултата да би се утврдило коjим земљама би биле додељене преостале квоте у спринту за Токио 2020. Та одлука ćе бити донесена почетком априла.

Уколико такмичење у Дуисбургу не буде могло да се организуjе, резултати са Светског првенства у паракаjаку из 2019. биће коришћени за утврђивање коначне расподеле параолимпиjских квота. У вези са овим предстоjе разговори са Међународним параолимпиjским комитетом.

Међународни олимпиjски комитет изразио jе потпуно уверење да ćе Олимпиjске игре бити организоване на време, а ИЦФ напорно ради на томе да обезбеди да буде у стању да попуни све расположиве позициjе квота на наjправедниjи и наjприкладниjи начин.

ИЦФ дели разочарање каjакашке и кану заjеднице због промена у програму, али делуjе на заштити здравља и добробити свих коjи су укључени у наша такмичења.

ИЦФ и организатори такмичења такође су приморани да унесу промене за неколико дисциплина коjе нису олимпиjске дисциплине.

Последњи статус такмичења, актуелни од 18. марта 2020. године, jе следеćи;

39905971_1338510742950935_1214902598562217984_n copy-min.jpg

 1. Општа изjава:
 • Сва ИЦФ такмичења и међународна такмичења се одгађаjу или отказуjу од данас до недеље, 31. маjа.
 • За сва такмичења ИЦФ-а након 1. jуна 2020. године, ИЦФ и организатори свакодневно прате ситуациjу и ажурираćе се чим стигну нове информациjе.
 1. Такмичења олимпиjских доквалификациjа:

Каjак и кану Спринт / паракаjак:

 • Азиjско првенство (Паттаиа, ТХА) – отказано
 • Панамерички шампионат (Цуритиба, БРА) – отказан
 • Европске олимпиjске доквалификациjе (Рацице, ЦЗЕ) и Светски куп 1 – отказани
 • Светски куп 2 и Светско првенство у паракаjаку (Дуисбург, ГЕР) –одложено (одлука ćе бити донета краjем априла)

Слалом:

Континентална првенства:

 • Азиjско првенство у кануу (Паттаиа, ТХА) – отказано
 • Панамеричко првенство (Рио, БРА) – отказано
 • Европско првенство (Лондон, ГБР) – отказано
 • Афричке олимпиjске доквалификациjе – отказане, види доле.

Периоди тренинга пре игара у Токиjу:

 • Сви периоди тренинга пре Олимпиjских игара у Токиjу коjи су заказани за март и април су отказани.
 • Период тренинга пре Игара предвиђен за период од 21. до 31. маjа у Токиjу биćе поново процењен до 15. априла
 • Према олимпиjском квалификационом систему кану-слалома, за утврђивање квота за спортисте биће коришћена ИЦФ ранг-листа
 1. Такмичења у каjаку и кануу спринт
 • Светски куп / европске доквалификациjе, Рацице (ЦЗЕ) – отказани
 • Светски куп / олимпиjске доквалификациjе, Дуисбург (ГЕР) – одложени или отказани (коначна одлука биćе донета краjем априла)
 • У23 и jуниорски светски шампионати у каjаку и кануу у Бранденбургу од 16. до 19. jула – jош увек jе заказано, коначна одлука биће донета 4. маjа
 • Супер куп у каjаку и кануу 2020. коjи jе планиран за август у Оклахоми jош jе заказан
 • Светско првенство у спринту у неолимпиjским дисциплинама у каjаку и кануу у Сегедину од 10. до 12. jуна jош jе заказано
 • ИЦФ мастерс 2020. светско првенство у спринту у каjаку и кануу у Украjини у августу jе jош заказано
 1. Такмичења у паракаjаку
 • Квалификациjе за светско првенство / параолимпиjске игре, Дуисбург (ГЕР) – одгођено или отказано (коначна одлука биćе донета краjем априла)
 1. Такмичења у слалому
 • Светски куп 1 (Ивреа, ИТА, 5-7. Jуна) и Светски куп 2 (Пау, ФРА, 12.-14. Jун): ситуациjу надгледаjу ИЦФ и организатори. У овоj фази jе следеćа комуникациjа успостављена за 15. април
 • Светски куп 3 (Липтовски), 4 (Праг) и Финале Светског купа и Светско првенство и светски шампионат у неолимпиjским дисциплинама (Маркклееберг) требало би да буде одржано
 • Jуниорско и У23 светско првенство (Љубљана, СЛО, 7. и 12. jула): ситуациjу прате ИЦФ и организатори. У овоj фази jе следеćа комуникациjа успостављена за 4. маj.

 

Tagovi

Komentari (0)