Кајак: Боjан Зделар - у Сегедину сам много научио

Шампион Европе у jедноседу на 1000 метара и вицешампион на двоструко краћоj деоници у конкуренциjи такмичара до 23 године, Боjан Зделар, припреме за предстоjећу сезону почео jе jош средином октобра. После почетног тренинга са остатком репрезентациjе у Требињу, базичне припреме наставио jе и у родноj Сремскоj Митровици.

IMG_3571-min.JPGФОТО: Небоjша Радовић / КСС

Имали смо лепо време и док се температура ниjе спустила могли смо да одржавамо тренинге на води. Сада смо прешли у потпуности на рад у теретани и на тренажерима. Ти тренинзи су обимни и наjвише се концентришемо на мишиће коjи су доминантни у каjаку, а то су пре свега мишићи груди, леђа, трупа и мишићи руку. Наравно, радимо и све остале мишићне групе с обзиром да су ово базичне физичке припреме„, обjашњава Боjан.

На ергометрима су тренинзи конципирани да се веслаjу деонице малог интензитета и дугог траjања до веслачких припрема. Саставни део тренинга jе и трчање.

Трчање ми ниjе jача страна, тако да понекад избегавам да трчим, али више волим да возим бицикл и да веслам„, додаjе кроз смех Боjан.

IMG_3528m-min.jpgФОТО: Небоjша Радовић / КСС

То што зимске припреме одрађуjе код куће, Боjан користи да спрема испите с обзиром да студира инжињерско програмирање.

Веома сам срећан што сам уписао факултет и што ми jе омогућено да студирам и бавим се спортом на врхунском нивоу. Већ сам дао део испита, тако да ћу на други део припрема моћи да одем растерећен„, наглашава Зделар.

IMG_3500-min.JPGФОТО: Небоjша Радовић / КСС

На Европском првенству за млађе сениоре у Рачицама, Боjан jе освоjио злато у К1-1000 и истовремено извезао наjбржу трку, док jе у К1-500 освоjио сребро. На сениорском шампионату у Сегедину, завршио jе у Б финалу.

Оно главно што сам у Сегедину научио jесте да сам дошао на професионални ниво и да овде више не може медаља да се освоjи са мало мање рада већ да су сви талентовани и да много раде и да ниjансе одлучуjу„, додаjе Боjан.

Зделар наглашава да у наредну сезону улази корак по корак, да се прво добро припреми за веслачке припреме, затим да избори место у сениорском тиму и после тога да покуша на доквалификациjама за избори норму за Олимпиjске игре.

Доквалификациjе су стварно веома важно такмичење, али пре тога мора да се избори место у националном тиму„, наглашава Боjан.

 

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести