КОНФЕРЕНЦИJА О ОДГОВОРНОМ ОБРАЗОВАЊУ

У Београду се током фебруара одржава конференциjа коjа се бави унапређењем наставе природних наука, технологиjе, инжењерства и математике, уз преко 50 говорника из десетак европских земаља

 Scientix_CPN.jpg

Међународна конференциjа „Ка одговорном СТЕМ образовању” одржава се у петак и суботу, 22. и 23. фебруара, у Хотелу Зира, у Београду. Ова конференциjа посвећена jе настави тзв. СТЕМ предмета, односно природних наука, технологиjе, инжењерства и математике (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics), а одржава се у оквиру проjекта Scientix, у коме jе Центар национална контакт-тачка за Србиjу. 

 

СТЕМ образовање представља залог за будућност jер jе потражња за пословима коjи укључуjу знања из ових дисциплина у константном порасту. На дводневном догађаjу учесници ће имати прилику да чуjу броjне домаће и стране предаваче и да учествуjу у разноврсним СТЕМ радионицама. Преко 50 говорника из десетак европских земаља представиће у оквиру индивидуалних презентациjа и панел сесиjа своjе идеjе, концепте и активности. Панелисти из Пољске, Грчке, Хрватске, Македониjе, Румуниjе и Србиjе поделиће са присутнима своjа искуства, са Scientix проjектом, како из учионице, тако и из имплементациjе проjекта у своjим земљама.

 

Конференциjа покрива широк диjапазон тема и представља проjекте и СТЕМ инициjативе из области формалног и неформалног научног образовања. Посебне сесиjе биће посвећена неформалним СТЕМ праксама у Европи, у коjоj ће координатори различитих СТЕМ проjеката из Хрватске, Данске и Србиjе презентовати рад са ђацима кроз научне кампове, научне риjалитиjе и различите друге програме у научним центрима.

 

Учесницима ће се обратити  и Агуеда Грас Веласкез, руководилац одељења научне комуникациjе European SchoolNet (EUN) организациjе из Брисела, коjа међу многим другим, координира и Scientix проjекат. ЕУН представља непрофитну организациjу 34 европска министарства просвете окупљена око заjедничког циља - увођења иновациjа у наставу.

Проjекат Scientix жели да пружи подршку едукаторима, кроз повезивање са другим наставницима из Европе и света на бесплатноj платформи, на коjоj могу размењивати своjе праксе и искуства из учионице, али и наћи велики броj алата, ресурса за наставу, као и вебинара и семинара.

 

Од 2017. године, када jе Центар постао национална контакт тачка Scientix -а за Србиjу, одржано jе око 50 разноврсних програма широм земље, на коjима се, заjедно са Scientix амбасадорима, ради на ширењу свести о значаjу и релевантности СТЕМ дисциплина у савременом образовању, као и на представљању могућности коjе Сциентиx пружа за унапређење наставе. 

 

Scientix амбасадори, међу коjима jе и 28 наставника из целе Србиjе, већ годинама раде на преношењу своjих искустава са овим европским проjектом, као и на подстицању других наставника да се укључе у заjедницу и допринесу своjим искуством, знањем и активностима.

 

-- 

Љиљана Илић 

Tagovi

Komentari (0)