КОНЦЕРТ АНСАМБЛА ВЕНАЦ У КЊАЖЕВСКО – СРПСКОМ ТЕАТРУ

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА ВЕНАЦ  У КЊАЖЕВСКО – СРПСКОМ ТЕАТРУ У 20:00

 Blace, 23.01.2019 (3).JPG

Ансамбл народних игара и песама Космета и Метохије ВЕНАЦ из Приштине, са седиштем у Грачаници, своју пролећну турнеју започео је крајем марта у РепублициСрпској а наставио у Крушевцу, Штрпцу на Шар планини, Ранилугу у косовском Поморављу и Прокупљу.

Након тих наступа Ансамбл ВЕНАЦ ће са задовољством наступити 24. маја 2019. У Књажевско – српском театру у Крагујевцу, са почетком у 20 часова, на којем ће као гост наступити и ЦЗНТК “Абрашевић” из Крагујевца. Цена карте је 250 динара,  може се купити на билетарници Књазевско – српског театра.

Jagodina, 10.03.2019.JPG

 

Ансамбл ВЕНАЦ ове године прославља 55 година од оснивања и тим поводом има серију концерата широм Србијеи региона, којом најављује централну прославу јубилеја у другој половини године. Актуелни програм представља одабир нумера инспирисаних играчком, певачком, музичком и обредном традицијом Срба широм Космета и Метохије.

 Skoplje.JPG

 

Ансамбл народних игара и песама Космета и Метохије „Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл.Од 1964. до 28. јуна 1999. године Ансамбл Венац радио је у својим просторијама у Приштини када због ратних услова бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у Централној Србији у Нишу. Ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл Венац се колективно враћа на своје огњиште, где наставља са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се данас налази, где ће и остати.

 Skoplje (3).JPG

ВЕНАЦ ради под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије као професионални фолклорни ансамбл Косова и Метохије у Грачаници, недалеко од Приштине. Сачиљен да сачува, обликује и сценски приказује традиционалну уметност Косова и Метохије Ансамбл ВЕНАЦ ће своју пролећну турнеју завршити почетком јуна концертима у Смедеревској Паланци, Бољевцу и Нишу, док за почетак лета припрема  летњу турнеју по градовима Републике Српске.

Tagovi

Komentari (0)