КОШАРКА: Србија победила Турску

ТУРСКА – СРБИЈА 76:83 (15:18, 19:20, 19:15, 10:10, 10:10, 3:10)

Велика победа Србије у другом мечу другог „прозора“ квалификација за Европско првенство 2021, који се игра у „балону“ у Истанбулу! Наша репрезентација савладала је после два продужетка Турску у дворани „Ахмет Комерт“ и тако отворила врата Европског првенства 2021. Наш тим још није и математички на Еуробаскету, али је готово сигурно учесник ЕП јер му је довољна једна победа у фебруарском прозору против Албаније или Литваније да то буде и званично!

11.jpg

Утакмица је од самог почетка била врло неизвесна и тврда. Турска је захваљујући две тројке Албен повела 11:6 у 5. минуту, али је на исти начин одмах узвратила Невена Јовановић, па Андресон, за изједначење. Све до краја прве деонице играло се чврсто, кош за кош.

Наш тим је на старту друге четвртине после неколико одличних акција почео да се одлепљује, али су ривалке погодиле две тројке заредом и у 14. минуту поново повеле – 23:22. Одличној Соњи Васић у овом периоду игре придружила се Александра Црвендакић, онда и Саша Чаџо, па смо четири минута до великог одмора повели 29:23. Ипак, Туркиње су појачале ритам, искористиле неколико нереализованих напада наших девојака и после серије 9:2 поново повеле – 32:31. Одмах је одговорила Црвендакић са четири везана поена, а онда и тројком, па је Србија на полувреме отишла са 38:34.

Отворила је трећи период игре тројком Јелена Брукс (41:34), али су Туркиње узвратиле са три тројке, па двојком и тако серијом 11:0 у 25. минуту поново повеле – 45:41. Нису наше играчице погађале у овом делу меча, па је домаћин први пут повео са шест поена разлике – 49:43. Међутим, вратиле су егал Брукс и расположена Андресон – 51:51 (30. минут), а на последњу паузу отишло се при резултату 53:53.

И четврта четвртина почела је врло изједначено, а Србија је још једном повела после поена Брукс у 34. минуту – 59:56. Покушавале су Туркиње тројкама, али нису биле прецизне, а изабранице Марина Маљковић су после поена Васић дошле до 61:56 два и по минута пре краја. Погодила је два пенала одлична Холингсворт (58:61), није наш тим искористио напад, па је Албен донела Турској изједначење минут пре краја – 61:61. Погодила је сјајна Васић из тешке ситуације 39 секунди пре краја за 63:61, а Албен изједначила са пенала 63:63 на 29 секунди пре сирене. Фаулирана је Васић, али су судије показале само аут за Србију. Остало нам је 1,1 секунда до краја напада, а 5,8 секунди до краја меча. Покушала је Црвендакић из велике даљине за три и није успела, па је Туркињама остало 4,7 секунде за последњи напад. Албен није ни упутила шут, па се ушло у продужетак.

Одмах је Соња погодила за два, Билгич узвратила тројком, а онда је за три погодила и Шенирек и донела Турској 69:65. Поново је Билгич подигла на „плус четири“ за домаће на 2:18 пре краја, није досуђен фаул на Андресон, која је у новом налету смањила на 69:71. Још једном је погодила Албен (73:69), узвратила Брукс (71:73), али је после украдене лопте Васић промашила зицер. Ипак, украли смо лопту на осам секунди пре краја, погодила је феноменална Андресон уз звук сирене и донела нам нови продужетак.

Лепо је наш тим почео други продужетак са четири везана поена Андресон (77:73), а сјајна одбрана донела нам је фаул на Брукс која је два пута погодила за великих 79:73 на 2:23 до краја. Туркиње су после пар грешака Србије покушале да ухвате прикључак, али су промашиле две тројке, а Црвендакић је погодила два слободна бацања на минут до краја за 81:74 и велику победу. Тачку је ставила Васић тројком 20 секунди пре краја и почело је велико славље Србије.

Комплетну статистику меча можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/game/1511/Turkey-Serbia#tab=boxscore

# И на мечу против Турске уз нашу репрезентацију били су председник КСС Предраг Даниловић и потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селектор Србије

– За­и­ста не бих тро­ши­ла ре­чи на ко­шар­ку, осе­ћам по­тре­бу да ка­жем оно што ми је на ср­цу. Ову по­бе­ду по­све­ћу­јем сви­ма у Ср­би­ји ко­ји се бо­ре са овом бо­ле­шћу, са сви­ме што се де­ша­ва у це­лом све­ту, па и код нас, свим здрав­стве­ним рад­ни­ци­ма. Ве­ли­ки број њих ми је пу­стио по­ру­ку, че­сти­та­ју. При­ми­ла сам и јед­ну по­себ­ну по­ру­ку од мо­јих при­ја­те­ља ко­ји ле­же у „Аре­ни“, бо­ле­сни, да су гле­да­ли ове на­ше две утак­ми­це. На­рав­но, да су се, ко­ли­ко је то мо­гу­ће и бо­ље осе­ћа­ли. Мо­рам да че­сти­там сво­јим кошаркаши­ца­ма на ју­нач­кој по­бе­ди. Ово је за­и­ста, по­сле два про­ду­жет­ка, би­ла ју­нач­ка по­бе­да. Од пр­ве до по­след­ње. И да ис­ко­ри­стим при­ли­ку да ка­жем: „Ивон, до­бро­до­шла у Ср­би­ју“.

Ивон Ан­дер­сон

– Би­ла је те­шка утак­ми­ца. Се­лек­ци­ја Тур­ске је го­ди­на­ма на оку­пу. За ову ак­ци­ју су тре­ни­ра­ле це­лу не­де­љу, јер им је се­зо­на пре­ки­ну­та, док ми још по­ку­ша­ва­мо да се уигра­мо. Би­ле су спрем­не за ве­ли­ку бор­бу и сре­ћом по нас, ни­смо па­ле, уз­вра­ти­ле смо истом ме­ром. У од­лу­чу­ју­ћим тре­ну­ци­ма, ура­ди­ле смо оно што је тре­ба­ло да ура­ди­мо. Од­лу­чи­ло на­ше ис­ку­ство и тале­нат, али и тре­нер­ски део по­сла. До­бро смо во­ђе­не, наш тре­нер је из нас из­ву­кла оно нај­бо­ље.

Је­ле­на Брукс

– Као што смо сви и ви­де­ли, Ср­би­ја увек во­ли да иде оним те­жим пу­тем. Али, у по­след­њих пет ми­ну­та са­мо по­ка­за­ле ка­ко је тре­ба­ло да игра­мо од по­чет­ка и ми­слим да смо це­лу утак­ми­цу др­жа­ле на­шу од­бра­ну, наш си­стем. Ни­је би­ло ла­ко. Тур­ска је би­ла мал­те­не у пу­ном са­ста­ву. Пре­срећ­на сам што смо ус­пе­ле да из­ву­че­мо ово и оси­гу­ра­мо про­ла­зак на Европ­ско пр­вен­ство.

Tagovi

Komentari (0)