Jапански стрип-цртач Харукичи гост Нова Фестивала у Панчеву

Jапански стип-цртач Харукичи представиће ове jесени своjе радове на самосталноj изложби у оквиру Нова Фестивала у Панчеву, у Галериjи Милорада Бате Михаиловића. Отварање изложбе заказано jе за 8. октобар 2019. године, у 20х, када ће наступити и Хоркестар, алтернативни хор и оркестар из Београда, чиjе музицирање Харукичи посебно цени. Нова Фестивал организуjе удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покраjинског секретариjата за културу, jавно информисање и односе с верским заjедницама, у партнерству са Културним центром Панчева.

Harukiči 1.JPG

Jапански аутор стрипова Харукичи по много чему jе нетипичан изданак матичне сцене. У земљи коjом убедљиво доминира манга стрип, овог аутора су наjпре инспирисали амерички и европски аутори, попут Макса Андерсона, Џефриjа Брауна, Џоа Секоа, али и нашег Александра Зографа. Почео jе да се бави стрипом и релативно касно, у своjоj 37. години. Интересантно jе и његово познавање српске културне сцене, те чињеница да jе добро упознат не само са делом наше стрип заjеднице, већи са музиком са ових простора, па jе тако постао и jапански издавач нашег алтернативног хора Хоркестар. О фасцинациjи нашом земљом и културом Харукичи jе изjавио:

“Jа сам музички залуђеник и купуjем пуно ЦД-ова. У моjоj колекциjи српске и еx-jугословенске музике су Психократиjа, Зоран Симjановић, Зана, Идоли, Биjело Дугме, Горан Бреговић, Емир Кустурица Орцхестра, Игра Стаклених Перли, Мишко Плави, Рибља Чорба, Денис & Денис, Бомбардер, и многи други. Jедан албум коjи поседуjем jе трибуте групи Добри Исак, на коме се нашла и песма Хоркестара. Они су се издвоjили на том ЦД-у. Никад нисам слушао хор са таквим рокенрол ставом, па сам одлучио да их контактирам да издаjу албум у Jапану”.

О Харукучиjевим радовима Саша Ракезић (алиас Александар Зограф) каже:

Avala.jpg

“У земљи као што jе Jапан, стрип има дугу традициjу и завидну популарност, о чему довољно говори чињеница да поjедина издања стрипова досежу милионске тираже. У ствари, понекад тако снажна традициjа може да буде и проблем, пошто не постоjи довољно преведених наслова из Европе и САД-а, а звезде манга продукциjе толико доминираjу сценом да не остављаjу довољно простора за трагање за новим идеjама. Ипак, постоjе аутори коjи и у тим условима покушаваjу да креираjу садржаjе другачиjе од оних већ етаблираних. На северном jапанском острву Хокаидо, коjе jе отприлике велико као Србиjа, живи Харукичи, стрип аутор коjи црта стрипове другачиjе од популарних манга класика”.

Главни jунак његових самостално обjављених издања jе мачор назван DJ Cat Gosshie, коjи лута по различитим подручjима далеко од Jапана, тамо скупља занимљиву музику, и врти своjе омиљене виниле. Харукичи обjављуjе и преводе иностраних стрипова, коjе штампа тако да странице буду ишчитаване с лева на десно, што jе супротно у односу на jапанску традициjу. Његова мала издавачка кућа Тоге но Jизо jе, поред већ поменутог ЦД-а Хоркестра, обjавила чак две збирке стрипова Александра Зографа.

 

Тамара Маркић

 

 

Komentari (0)