Извештај о буџету показао привредни развој и дугорочну стабилност јавних финансија

Привредна активност у Општини Рума не јењава, а најбољи показатељ привредног замаха је управо деветомесечни извештај о извршењу буџета који показује да се прилив од пореза на зараде стално увећава, те да се у периоду од јануара до септембра 2019. године у општински буџет, по том основу, слило 60 милиона динара више него у 2018. години, поручено је са данашње седнице Скупштине Општине Рума.

 soruma2019novembar1.jpg

У Извештају о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01-30.09.2019. године се наводи да су приходи и примања буџета Општине Рума за поменути период остварени у укупном износу од 1.322.628.619,87 динара и у односу на планиране приходе у 2019. години остварени су са 64,79%. Расходи и издаци буџета општине Рума за првих девет месеци текуће године реализовани су у износу од 1.175.829.154,40 динара и у односу на исте планиране у 2019. години извршени су са 56,24%.

Извештај о извршењу буџета даје нам за право да се надамо да ће наша очекивања, када смо планирали буџет, бити остварена, с обзиром да је висок проценат остварења у првих девет месеци 2019. године, казао је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Остало је још три месеца интензивног пуњења буџета, а оно што је јако битно је да ти ресурси из којих се пуни буџет, су они који гарантују дугорочну стабилност. Ту морам да поменем приход по основу пореза на зараде, затим приходе са виших нивоа власти што говори о томе да смо водили и проактивну политику према вишим органима власти и успели да значајна средства донесемо у Општину Рума за остварење значајних инфраструктурних пројеката. Такође, то је гаранција да ћемо имати стабилне изворе финансирања у 2020. години", сматра Ковачевић.

Одборници су изгласали и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2019. годину, тј. други ребаланс. Приходи и примања се усклађују са расходима и издацима на вишем нивоу у износу од 4.185.428,98 динара буџетских прихода и расхода, док се приходи и расходи из додатних извора усклађују на нижем нивоу у износу од 6.159.293,00 динара.

Један од разлога за ребаланс је инициран изменом Закона о буџетском систему према коме су од новембра ове године предвиђена повећања плата код јединица локалних самоуправа. Такође, Закључак Владе Републике Србије предлаже исплату једнократне новчане помоћи запосленима у предшколским установама, што ће Општина Рума финансирати из локалног буџета(5.000 динара по запосленом). Ребалансом је отворена и позиција у буџету, у износу од 10.000.000 динара, за пројекат: „Војни комплекс „Клуб Војске Србије“ у Руми, Главна 114“.

"Успешним пословањем можемо да обезбедимо средства за повећање плата у локалној самоуправи(8-10%), а ребалансом је предвиђена и једнократна новчана помоћ, у износу од 5.000 динара, запосленима у "Полетарцу". Планирали смо и отварање нове позиције када је у питању реализација и коначно остварење онога што су грађани Руме годинама очекивали, а то је да Општина Рума уђе у поступак откупа зграде Дома војске од Војске Србије. Верујем да ћемо до краја ове године завршити процедуру са Војском Србије и мислим да у наредној години можемо ући и у значајније грађевинске радове", рекао је Ковачевић.

Скупштина је разрешила дужности в.д. директорицу Туристичке организације Општине Рума Мирјану Вујасиновић, којој је истекао мандат, а за новог в.д. директора именована је мастер економиста Татјана Дошен. У оквиру тачке избори и именовања промењени су и школски одбори, као и састав Надзорног одбора ЈП "Стамбено". Нови менаџмент те компаније имаће задатак да заједно са локалном самуправом изнесе један од најважнијих послова до краја године, а то је изградња котларнице у насељу Тивол. Пројекат је вредан 120 милиона динара и комплетно ће бити, у две календарске године, финансиран из општинског буџета.

"Дакле, не из кредита, већ из сопствених средстава и то показује буџетску стабилност Општине Рума", поручио је Ковачевић.

Пре расправе о тачкама дневног реда, Скупштина је констатовала измене у одборничким групама. Одборница Јелена Арсеновић и одборник Горан Саватић напустили су одборничку групу Демократске странке, као иодборник Ненад Боровић који је изашао из ДС-а и постао је део одборничке групе Српске напредне странке. Направљена је и нова одборничка група "Демократска странка и самостални одборници", којом ће председавати одборник Борис Шикић, а чланови су Јелена Арсеновић и Мирослав Лукић.

 

 

Tagovi

Komentari (0)