Изложба таписерија Атељеа 61 пред инђијском публиком

Чаролија нити „Атељеа 61“ у Галерији Куће Војновића

 

Изложба одабраних дела из Националне збирке таписерија, новосадске Установе за израду таписерија „Атеље 61“, под називом „Чаролија нити“, биће отворена у петак, 2. септембра у 19.00 часова, у Галерији Куће Војновића у Инђији.

KARANOVIC BOSKO-PIJACA.jpg

У години у којој Нови Сад бројним програмима обележава титулу Европске престонице културе, „Атеље 61“ се одлучио да у оквиру својих изложбених активности пред инђијску публику пронесе делић европског и нашег наслеђа и савремених тенденција у области таписеријске уметности. Будућа ће поставка „Чаролија нити“ покушати да отвори не само хронолошка питања зачетака стварања таписеријске уметности у нас, шездесетих година прошлог века, већ и она везана за компаративност у погледу тематских, сижејних, поетичких  сличности и разлика у приступу самом медију страних и домаћих уметника чија ће дела бити изложена у пинакотечкој кући која функционише у систему Културног центра Инђија.

KESELJ MILAN-PLAVA TAPISERIJA.jpgТако ће се пред маришницима и знатижељницима визуелних уметности, у Галерији Куће Војновића наћи двадесетак дела из „Атељеове“ Националне збирке који носе потписе Бошка Петровића, Исидора Врсајкова, Стојана Ћелића, Бошка Карановића, али и најпознатије светске таписеристкиње и сценографкиње, Јагоде Буић, те Лојза Спацала, Франца Слане , али и наших савременика, какав је француски стрит арт уметник и илустратор, уметничког псеудонима Полар Беар, Арпад Пулаи, Душанка Ботуњац и други.

PETROVIC BOSKO-LJUDI.jpg

Изложба „Чаролија нити“ која је настала као плод дугодеценијске плодоносне међуинституционалне сарадње Галерије Куће Војновића и „Атељеа 61“ ће се моћи погледати до 20. септембра, а отвориће је кустоскиња „Атељеа 61“ , Јелена Ђорђевић.

VRSAJKOV ISIDOR-STARI SAT.jpg

Сви заинтересовани могу погледати изложбу радним данима у период од 10.00 до 19.00 часова.

Улаз на изложбу је бесплатан.

Tagovi

Komentari (0)