Изложба скулптура Славе Ајтоски - Чувари хоризонта

Од петка, 18. септембра 2020. године у Галерији Куће Војновића биће постављена изложба скулптура вајара Славе Ајтоског ”Чувари хоризонта”.

Славе Ајтоски рођен је у Прилепу 1948. године. Средњу школу за примењену уметност у Скопљу завршио је 1970. године. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, вајарски одсек у класи професора Николе Коке Јанковића, 1978. године, где је 1983. године и магистрирао. Члан је удружења ликовних уметника Србије од 1979. године.

 03 IŠČEKIVANJE - BRONZA - 16x14x12 cm - 1980 god..JPG

Приредио је самосталне изложбе у Београду и Крагујевцу и излагао је на бројним колективним изложбама у Београду, Бору Ужицу, Лозници, Ваљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Скопљу, Никшићу, Ријеци, Паризу, Познању, Будимпешти и Њујорку. Добитник је велики број награда. Награда за откуп скулптуре у бронзи за Музеј савремене уметности у Скопљу, Награда за ликовно дело на изложби у Никшићу, Награда за реализацију Златне фибуле, Виминацијум у Пожаревцу и добитник друге награде на конкурсу за споменик страдалима 90-тих година, Ушће у Београду.

 05 ČUVAR HORIZONTA - BRONZA - 60x30x40 cm 1982 god.JPG

Његове скулптуре су реализоване на многим јавним просторима. У Пожаревцу, Темерину и Београду. Његова дела галеријског формата откупила је Комерцијална банка, Инекс укус, Музеј града Београда, Галерија Прогрес, Студио Урошевић, Колекција Тихо Кондев у Београду, затим породична кућа Слободана Милошевића у Пожаревцу, МИП, Музеј савремене уметности Скопље, Галерија Ира Еделсон у Њујорку, као и појединачни откпи, колекционари и љубитељи уметности у Њујорку, Милану, Токиу, Аустрији, Србији...

 

О уметности Славе Ајтоског писали су историчар уметности Никола Кусовац и ликовни уметници, Балша Рајчевић и Живојин Турински.

 

Изложба скулптура Славе Ајтоског ”Чувари хоризонта” биће отворена за публику до 2. октобра 2020. године радним данима од 10.00 до 19.00 часова.

 

Не заборавите да и даље поштујемо прописане мере заштите - ношење маски и дистанцу од 1,5 м.

 

Улаз на изложбу је слободан.

Tagovi

Komentari (0)