Изложба Како памтимо владаре

Изложба Како памтимо владаре? Представе Обреновића из Кабинета графике Народног музеја у Београду представља 25 радова из Збирке цртежа и графика српских аутора 18. и 19. века из Кабинета графике Народног музеја у Београду. Одабрани радови пружају увид у различите аспекте визуелне репрезентације владара династије Обреновић. Изложени су портрети владара, преко којих откривамо начин конструисања представе о владарском лику, као и прикази историјских догађаја који су градили легитимитет и култ династије током владавине кнеза Милоша, кнеза Михаила и кнеза Милана Обреновића. Као један од ослонаца репрезентације политичке моћи, представе о владарима креиране путем уметности настајале су у периодима династичких успона, али и криза.

Obrenovici_e-pozivnica.jpg

Поред српских аутора Анастаса Јовановића, Стевана Тодоровића и Ђорђа Крстића, на изложби су заступљени и страни уметници међу којима су Карол Поп де Сатмари и Винценц Кацлер, чији су радови такође део ове Збирке. Они су својим стваралаштвом били везани за српску културну средину 19. века, остављајући уметничка сведочанства о династији Обреновић.

image003.jpg

Винценц Кацлер, Таковски устанак год. 1815, 1874, литографија у боји

Имајући на уму вишеструку улогу и природу графике и цртежа, у прилици смо да посредством одабраних радова видимо у коликој мери су неки од кључних историјских тренутака детерминисали начин меморисања династије и утицали на то како споменуте владаре и данас памтимо.

Отварање изложбе је у уторак, 25. јануара у 18 часова. Ауторка изложбе је Јасмина Цукић, кустоскиња Народног музеја.

 

Марија Јовичић

Tagovi

Komentari (0)