Изложба: ИВАНА ЖИВИЋ „Београђанка под водом“

Продаjна галериjа „Београд“

ИВАНА ЖИВИЋ

„Београђанка под водом“

отварање изложбе: 25. jул у 19 часова

25.7 – 12.8.2019.

Косанчићев венац 19

 

 

Позивамо вас да у четвртак 25. jула у Продаjноj галериjи „Београд“ од 19:00 присуствуjете отварању самосталне изложбе слика „Београђанка под водом“ Иване Живић, признате београдске уметнице млађе генерациjе.

 Modro Plavo.jpg

 

Продаjна галериjа „Београд“ представља изложбу Иване Живић „Београђанка под водом“ након повратка уметнице из Лондона, где се по други пут успешно представила на Сачиjевом саjму уметности – Тхе Отхер Арт Фаир. Овог пута уметница излаже наjновиjе слике из циклуса „Собе од воде“ где се и даље бави водом, пливањем, људском фигуром, ентериjером, драпериjом. Слике представљаjу зрелу фазу, коjу карактерише прочишћавање стила, свођење елемената, укрупњавање боjених површина.

 

Поред слика биће изведена и инсталациjа у простору „Дубина“ коjом уметница упућуjе на флуидност и колористичке могућности боjе као и на њене медитативне потенциjале. 

 

Препознатљив ликовни израз своjствен Ивани Живић у континуитету привлачи пажњу публике, критике, стручне jавности и колекционара. Уметница нам предочава своj таленат и вештину остаjући верна штафелаjноj слици, реалистичком приступу и извођењу слика у техници уља на платну. Уз цртеж, боjа jе градивни елеменат слике, наноси jе у широким потезима покриваjући веће површине. Преовладава широк спектар плаве и зелене уз коjе поставља црвену, жуту, златну и остале чисте и интензивне боjе спектра. Колоритом се уметница бави, промишља га и позиционирањем одређеног тона у први план наглашава емоциjу слике и одређуjе ток мисли посматрача. На њеним сликама суочавамо се са надреалним, фантастичним, имагинарним светом препуним маште, сновиђења, надања, слободе покрета и самоће коjа ослобађа.

 

„Евидентно jе њено познавање режиjе и упућеност у филмску уметност, jер jе свака слика секвенца из филма у коjоj су маестрално позиционирани актери приче. Кадрове брижљиво припрема бавећи се ентериjером/кулисама, костимом, пливачем и сваким наjситниjим детаљем на слици. Модели су обучени у дизаjниране хаљине богатог драпираног материjала, различите структуре у коjима пливаjући праве динамичне и интересантне покрете. Костимима даjе посебан значаj опредељуjући се за сарадњу са нашим младим модним креаторима, а овог пута сарађивала jе са Невеном Крагић. Детаљно и добро осмишљене сцене испод воде уметница сама фотографише и накнадно уклапа у репрезентативне реалне ентериjере као што су: крипта храма Св. Саве у Београду, салон дворца Шпицер у Беочину, џамиjа у Исфахану у Ирану“ (Славица Обрадиновић, историчар уметности из текста поводом изложбе).

 fotka umetnika, Ivana Živić.jpg

Ивана Живић дипломирала jе сликарство 2004. године на Факултету Ликовне Уметности у Београду, одсек за сликарство, где jе и магистрирала две године касниjе. Од 2006. jе стална чланица УЛУС-а, од када jе присутна на 20 самосталних и преко 50 групних изложби у земљи и иностранству. Добитница jе награде из цртачког фонда Владимир Величковић (2016), Прве награде Ротари Клуба (2014), Похвале фонда Владимир Величковић (2012), награде за продукциjу рада из фондациjе Димитриjе Башичевић Мангелос (2012), као и Дипломе за цртеж са Другог Биjенала цртежа у Панчеву (2009). Излагала jе на Норд Арт-у (2017. и 2016), као и на Тхе Отхер Арт Фаир-у партнерству са Саатцхи Онлине галериjом у Лондону (2019). Учествовала jе на уметничким резиденциjиама: Месец српске уметности у Арт хаб центру Абудаби, УАЕ (2018), ГЛОАРТ центру у Ланакену, Белгиjа (2015) и Ците Интернатионале дес Артс Парис у Францускоj (2009). Њени радови се налазе у Wиенер Стäдтисцхе колекциjи савремене српске уметности као и у многоброjним приватним колекциjама широм света. Живи и ради у Београду.

 

 На овом линку можете преузети кратак видео материjал:https://we.tl/t-Zujinm2noO  

Фото галерија

Plise.jpg
Modro plavo, detalj.jpg
Proleće.jpg

Tagovi

Komentari (0)