Изложба - ЖИВОТ У СНАЗИ МОТОРА

У уторак, 13. августа у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ,  биће отворена изложба „Живот у снази мотора: Михаило Мика Борисављевић“ . На отварању ће говорити потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Зечевић и декан Машинског факултета у Београду професор Радивоје Митровић. Изложба представља живот и рад Михаила Борисављевића, професора Машинског факултета у Београду и стручњака, признатог у светским оквирима, у области моторне и аутомобилске индустрије. По сопственим идејама и нацртима, Михаило Борисављевић је конструисао први српски тркачки мотоцикл МБ-125, а заједно са професором С. Добросављевићем, у оквиру Машинског института САН, пројектовао је и конструкцију за „Крушиков“ помоћни мотор за бицикл МО-1, који ће посетиоци изложбе моћи да виде.

 image004.jpg

Био је учесник многих мото-трка и почасни олимпијски аташе Краљевине Југославије на играма одржаним 1936. године у Немачкој. Један је од оснивача Ауто мото савеза Југославије, Удружења историчара аутомобилизма основаног 2001. године у Београду, као и Југословенског друштва за моторе и возила ЈУМВ, чији је био и почасни члан. Такође, био је члан техничке комисије ФИМ, делегат при ФИА и члан жирија на многим великим међународним тркама.

 

Изложба ће трајати до 28. августа, а организатори су Музеј рудничко-таковског краја, Горњи Милановац, и Галерија науке и технике САНУ.

Tagovi

Komentari (0)