Изложба Вељка Вучковића на Коларцу

Прибегаваjући идеjи водиљи да jе репродукциjа постала суштински елемент коjим се уметници служе, Вељко Вучковић у свом досадањем истраживању сликарског медиjа бави се проблематиком коришћења филмских фрагмената као почетних тачака у раду. У овом случаjу, реч jе о замрзнутим исечцима из три претежно политичка остварења обjављена током преласка из шездесетих у седамдесете године прошлог века - Истрага о беспрекорном грађанину или Истрага о грађанину изван сваке сумње (1970) режисера Елиjа Петриjа (Elio Petri), као и о два филма Косте Гавраса (Costa-Gavras) − Z (1969) и Стање опсаде (1972).

 3 za sajt-min.jpg

Вељко Вучковић пажљиво бира субjекте коjи служе као модели, при чему долази до упиjања визуелног податка односно филмске ДНК, претресања, стављања под критичку лупу, подробног дигиталног преуређивања и давања новог живота истом кроз коришћење традиционалне технике - уља на платну. Настале захваљуjући могућностима и погодностима коjе технологиjа нуди, ове монтажне слике, пресвучене велом мистериjе, емитуjу садржаj коjи се одликуjе монохроматском, пригушеном, донекле анемичном палетом и благо замагљеном обрадом. Као резултат, самим преласком из покретног у статични медиj долази до оприсутњивања одсутног, обнове и цитирања прошлости са циљем актуализовања данашњице, као и личне транспозициjе историjских чињеница, а самим тим и до опредмећења у виду танког слоjа боjе нанете на платно. Могли бисмо и да направимо паралелу између поступка прављења слика и самих наслова горе поменутих филмова − заиста долази до окупациjе визуелне материjе и опсаде, а потом и до истраге.

 

Изложбу, коjа ће траjати до 20. jуна, можете посетити радним данима од 13 до 20 часова, а суботом од 10 до 15 часова.

 

ВЕЉКО ВУЧКОВИЋ

Рођен је 1994. године у Горњем Милановцу. Завршио је мастер студије примењеног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Николе Божовића. На истом факултету је студент друге године докторских студија. Учествовао је на седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству и дванаест пута је самосталнo излагао. Добитник награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата, треће награде Ниш Арт Фондације и похвале жирија на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

 

Контакт:

+381 60 605 77 33

weljkov@gmail.com

 

 

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

2019

- Крагујевац, Галерија Мостови Балкана, Сучељавања

- Ниш, Галерија савремене ликовне уметности, Осцилирање

- Београд, Културни центар Град, Clandestine

- Инђија, Кућа Војновића, Црта

 

2018

- Београд, Шуматовачка - Центар за ликовно образовање, Evidence

- Ужице, Галерија Рефлектор, Evidence

- Смедеревска Паланка, Галерија модерне уметности, Оквири

- Београд, Галерија ДКСГ, Црта

- Београд, Комбанк Арт хол, Нови мотиви у Примењеном сликарству

- Крагујевац, Галерија СКЦ, Између

- Врбас, Ликовна галерија Културног центра, Између

- Краљево, Галерија УЛУ „Владислав Маржик”, Непостојаност.

 

 

Tagovi

Komentari (0)