Изложба „Тесла” Вељка Михајловића

У Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића 2), у уторак, 2. jула, у 19 сати биће отворена изложба „Тесла” Вељка Михајловића, у част обележавања дана када се родио великан светске науке Никола Тесла.

Изложба „Тесла“ обухвата више од 300 радова насталих у току 2016. године, насликаних техникама уља и фосфоресцентних боја на компакт дисковима и кутијама компакт дискова као сликарској подлози. Њихов аутор, академски сликар Вељко Михајловић је присутан на београдској сцени од 1979. године, иза себе има више од 200 самосталних изложби и до сада је представио публици више од педесет тематских циклуса објеката, слика на платну, графика и цртежа.

 image004.jpg

 

Вељко Михајловић се читаву деценију припремао за ову изложбу, истражујући материјал у Музеју Николе Тесле. Као посебно надахнуће, он наводи речи Николе Тесле из 1932. године: „Аристотел је учио да у васиони постоји непокретна ентелехија која све покреће и мисао је њен главни атрибут. Исто тако ја сам уверен да је цео космос обједињен, како у материјалном тако и у духовном погледу. Постоји у васиони неко језгро од куда ми добијамо сву снагу, сва надахнућа, оно нас вечито привлачи, ја осећам његову моћ и вредности које оно емитује у целој васиони и тиме је одржава у складу. Ја нисам продро у тајну тог језгра, али знам да постоји и кад хоћу да му придам какав материјални атрибут, онда мислим да је то светлост, а када покушам да га схватим духовно, онда је лепота и самилост. Онај који носи у себи ту веру осећа се снажан, рад му чини радост, јер се сам осећа једним тоном у свеопштој хармонији.“

 

На изложби ће бити презентовани и модел Теслиног трансформатора из студијске збирке Музеја науке и технике у Београду, као и модел Теслиног система четири кола у резонанци из збирке Музеја Николе Тесле у Београду. Посетиоци изложбе ће бити у прилици да виде демонстрацију рада модела Теслиног трансформатора у суботу, 6. јула, у 13 часова и у среду, 10. јула, у 17 часова.

Изложба „Тесла“ ће трајати до 13. јула.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)