Изложба РАДОВИ АЛЕКСАНДРА ДЕРОКА У УМЕТНИЧКОЈ ЗБИРЦИ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ

У Галерији Српске академије наука и уметности од 6. јула биће отворена изложба РАДОВИ АЛЕКСАНДРА ДЕРОКА У УМЕТНИЧКОЈ ЗБИРЦИ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ. Ауторка изложбе је Јелена Межински Миловановић, заменица управника Галерије САНУ, стручна сарадница Катарина Живановић, док је графички дизајн и техничко уређење урадила Данијела Парацки.

 

 Galerija SANU_el pozivnica_Deroko 6  jul-min.jpg

Александар Дероко (1894–1988), научник, уметник, педагог, интелектуалац ренесансног, широког поља интересовања, стваралац неисцрпне радне енергије, ратник, спортиста, знаменита личност Београда свог времена, велики шармер, омиљен у друштву, од 1955. године члан је Српске академије наука и уметности.

 2-min.jpg

Активан, између осталог, у Одељењу ликовне и музичке уметности, сарађујући са ликовним уметницима-академицима, који су учествовали у оснивању Галерије САНУ и дефинисању Уметничке збирке САНУ, Дероко је дао значајан допринос и овој сфери делатности Академије.

 1-min.jpg

У време када су и други сликари чланови САНУ своје радове поклањали Академијиној колекцији, Александар Дероко је предлог да своје слике и цртеже поклони САНУ изнео свом пријатељу председнику САНУ академику Павлу Савићу, што је резултирало Савићевом иницијативом да Галерија САНУ организује изложбу радова Александра Дерока 1980. у Галерији културног центра, (пошто су у Галерији САНУ у току били грађевински радови и преуређење). Задовољан овом поставком, Дероко 1984. године Уметничкој збирци САНУ поклања  129 својих дела  – уз 19 слика, целину чини и 110 цртежа, скица, студија.

Скоро деценију после уметникове смрти – 1997. године, још једанаест цртежа Александра Дерока Академијиној Збирци поклонио је уметников млађи колега и сарадник, архитекта Слободана Ненадовића, тако САНУ данас чува 140 Дерокових дела. 

Сада, после четири деценије, по први пут у Српској академији наука и уметности, Галерија САНУ јавности представља избор радова академика Александра Дерока из Уметничке збирке САНУ.

Ова ретроспектива, коју је махом осмислио сам Дероко, сећање је на уметника и захвалност дародавцу, једном од ликовних стваралаца академика чији су легати постали темељ Уметничке збирке САНУ на коме се она и данас развија.

Истовремено, изложба је и најава велике ретроспективе коју свом члану припрема САНУ у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду и бројним другим институцијама.

Српска академија наука и уметности захваљује на финансијској подршци Министарству културе и информисања Републике Србије и Секретаријату за културу Града Београда.

Изложба ће трајати до краја августа 2020. године.

У циљу спречавања заражавања COVID-19 молимо све посетиоце Галерије САНУ да носе маске приликом боравка у Изложбеном салону, да дезинфикују руке на улазу, држе растојање од два метра и, у случају потребе, у складу са препоруком особља Галерије, сачекају свој ред за обилазак изложбе уколико је у Галерији већ 20 посетилаца. Захваљујемо Вам на разумевању.

 

Драгана Младеновић

Фото галерија

5-min.jpg
4-min.jpg
3-min.jpg
7-min.jpg

Tagovi

Komentari (0)