Изложба НОВАЦ И ДРЖАВА - САЧУВАНА ПРИЧА

Крајем 2019. године нумизматичка ризница Народног музеја у Београду обогаћена је откупом приватне збирке коју чини 251 примерак српског средњовековног новца. Изузетне историјске, научне и уметничке вредности, целина пружа слику развоја српске средњовековне државе од средине 13. до средине 15. века,  њеног друштвеног, културног и привредног успона, као и монетарне политике и ковања новца њених владара. 

elektronska pozivnica_Novac i drzava-min.jpg

Полувековни период зналачког и систематског сакупљања, допринео је формирању ретко целовите приватне колекције, која је захваљујући изузетном откупу, изложбом Новац и држава – савувана прича постала доступна јавности, нудећи јој увид у развој новчарства средњовековне Србије.

Међу одлично очуваним монетама посебно се истичу раритети: трахеј краља Радослава са представом Богородице, емисије динара краљева Драгутина и Милутина са приказом краља на престолу, краљева Владислава и Душана са представом шлема. Међу бројним емисијама царског новца пример изузетне реткости и завидне очуваности је Душанов динар са аверсним приказом царевог лика, односно његовим монограмом на реверсу. Из периода који је наступио после распада Српског царства, издвајају се за сада  уникатни динари са представом краља Марка на коњу и Ђурђа I Балшића са шлемом и вучјом главом. Међу најзначајнијим примерцима колекције издвајају се изузетно ретки динари последњег српског деспота, Лазара Бранковића, уједно и последње емисије српске средњовековне државе. 

       Престанком развоја српске  државности прекинуто је и ковање новца који је судбину државе делио до њеног краја. Потреба очувања националног идентитета, свести и вере, допринели су да се у народном сећању, нарочито у крилу цркве и њене организације очувају клице државности, које ће као и новац, један од симбола њеног постојања, поново оживети када се буде стварала модерна Србија у 19. веку. Припређујући изложбу Новац и држава – савувана причаауторке музејске саветнице Весне Радић, Народни музеј 2020. године обележава Дан државности Републике Србије.

У четвртак, 13. фебруара у 18 часова, изложбу ће својим обраћањем свечано отворити Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије. Остварена аквизиција, омогућена финансијским  средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, указала је на изузетну бригу државе за очување историјске и културне баштине, чиме је значајно допринела увећању свеукупне заоставштине средњовековне српске државе. Њеним очувањем, као једним од приоритетних задатака, настављена је мисија Музеја да важне приватне колекције не пронађу путеве неповратног одласка из Србије.

 

 

Лидиjа Хам - Миловановић

 

Tagovi

Komentari (0)