Изложба - Габријел Мије и истраживањa старе српске архитектуре

Поводом отварања изложбе „Габријел Мије и истраживањa старе српске архитектуре“ у Галерији науке и технике САНУ, у уторак, 3. септембра, у 18 сати, у Свечаној сали САНУ биће одржана свечана академија на којој ће говорити академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, академик Владимир С. Костић, председник САНУ, академик Гојко Суботић, професорка Катрин Жоливе-Леви и ауторка изложбе др Дубравка Прерадовић.

Изложба посвећена француском византологу Габријелу Мијеу (1867-1953), аутору  пионирске студије о српској средњовековној архитектури, има за циљ да покаже и контекстуализује значај који су његова истраживања имала и још увек имају.

 image002.jpg

Габријел Мије је посвећено истраживао и српско средњовековно сликарство, као и споменике из тог периода. Веома поштован у овдашњој средини, био је дописни члан Српске краљевске академије (1920), почасни члан Матице српске (1927), почасни доктор Београдског универзитета (1935), те дописни члан Српске академије наука (1948).

На изложби ће бити приказана реконструкција Мијеових научних путовања по Србији, Косову и Метохији, Македонији и Црној Гори, као и њихови резултати. Такође, изложен је део богате Мијеове заоставштине, пре свега снимци српских споменика који се чувају у фототеци која носи његово име на Практичној школи високих студија и у Мијеовом легату на Француском колежу у Паризу, као и они који се налазе у легату Ђурђа Бошковића у Археолошком институту. Један сегмент посвећен је и делу његове супруге, сликарке Софи Мије која је, за потребе научног рада свог мужа, цртала аквареле архитектуре и живописа. Коначно, пажња је посвећена и Мијеовим ђацима и сарадницима, међу којима су били архитекте Коста Ј. Јовановић, Милан Злоковић, Ђорђе Табаковић те Ђурђе Бошковић и Александар Дероко, као и историчари уметности Мирјана Ђоровић-Љубинковић и Радивоје Љубинковић.

Изложба ће трајати до 16. септембра.

 

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Tagovi

Komentari (0)