Изложба фотографија Радомир Николић МОРАВАЦ

На годишњицу позоришта,у суботу 11. марта, када Народно позориште Ниш обележава 136 година постојања, биће отворена изложба фотографија Радомир Николић МОРАВАЦ у 19.30 у доњем фоајеу позоришта. Изложба је реализована у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије, а аутор изложбе је мр Александра Милошевић, музејска саветница.

NPN_San_o_zavicaju-279.jpg 

О Радомиру Николићу Моравцу

Рођен је у породици Владимира, ковача и Савке, кројачице, у време када су занати били цењени и важни у животним опредељењима.

Први сусрети са фотографијом, на сеоским окупљалиштима, будили су у њему дивљење и радозналост према тој неоткривеној чаролији. Током гимназијских дана у Алексинцу, захваљујући пријатељству са фотографом Војом Милошевићем – Прокинцем, почео је да изучава занат који му је обележио будући живот. Позанавње фотографије омоћило му је лакши и безболнији живот током заробљеништва у Бечу и прилику да ради у једном од тамошњих најелитнијих фотографских студија. Упркос прилици да у Бечу настави живот и усавршавање, како је говорио, душом и телом је припадао Морави.

По повратку у родни крај, био је ангажован као фото-репортер у Штабу Прве армије а потом решио да за свој занат, којим је све вештије владао, добије признање. Фотографијом супруге и ћерке, положио је мајсторски испит и преселио се у Ниш. Своју љубав према родном крају овековечио је у свом уметничком надимку - МОРАВАЦ је постао један од првих уметничких фотографа послератног периода.

У његовим атељеима – од кућног шпајза, преко Нишке бање  до данашњег у Пашићевој улици – забележени су важни периоди културног, индустријског и историјског развоја Ниша и околине.

У време златног доба нишког Народног позоришта под управниковањем Љубише Ружића и Боре Трајковића, МОРАВАЦ је од 1954. године, на позив Еугена Вербера, постао позоришни фотограф. Многе ненадмашне драгуље свог и позоришног заната, овековечио је камером дворског фотографа Сотира Недељковића из 1878.

Бавио се и рекламном фотографијом за Дуванску индустрију и Електронску индустрију Ниш. Међу првима се, од 1961. године, бавио фотографијом у боји, и врхунску лепоту природе и своје оазе на Јастребцу, бележио је савршенством великог мајстора.

 

За фотографију као занат је увек срећно време јер све остаје забележено, а једино црно-бела техника остаје за историју. Тајна је у сребру, говорио је Радомир Николић МОРАВАЦ, нишки мајстор фотографије.

мр Александра Милошевић, музејски саветник

Музеј позоришне уметности Србије

Tagovi

Komentari (0)