Изложба: ЂУРА ЈАКШИЋ. ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Обележавајући 175. годишњицу од оснивања и прву годишњицу од свечаног отварања обновљеног Народног музеја у Београду, у сарадњи са Галеријом Матице српске се 27. јуна у музејском Атријуму отвара изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности.  Кроз поставку се представља ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, уметника који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности XIX века.

 

 el.pozivnica bgd.jpg

Свечано отварање обновљеног Народног музеја прошле године било је обележено и упамћено управо по слици Ђуре Јакшића, Девојка у плавом. Повезујући савремени тренутак с прошлошћу, ликом вечито младе девојке, слика је била метафора снажне емоције, наде и лепоте која надилази време, што је упућивало на вредности и трајање самог музеја. Сада, после годину дана, Народни музеј посетиоцима пружа могућност упознавања и уживања у заокруженом сликарском опусу Ђуре Јакшића.

На отварању изложбе 27. јуна у 19 часова уз директорку Народног музеја Бојану Борић Брешковић и управницу Галерије Матице српске, Тијану Палковљевић Бугарски, присутнима ће се обратити и изложбу отворити Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике.

Đura Jakšić, Autoportret, NM, 1857-1858.jpg

Изложба Ђура Јакшић. Између мита и стварности обједињује више од четрдесет уметникових радова из неколико музејских колекција – Народног музеја у Београду, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом изложбе, чији је аутор др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религијско и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању.

 

Djura Jaksic - Devojka u plavom, 1855.jpg

У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм  виду стручних вођења и предавања, едукативних програма и креативних радионице за децу и младе. Редовни термини вођења биће уторком у 12 и суботом у 17 часова, уз могућност заказивања групних посета, а предавања и тематска вођења одвијаће се четвртком у 18 часова. Изложбу прати двојезични каталог, на српском и енглеском језику.

Изложба коју је новосадска публика имала прилику да види у Галерији Матице српске, биће у Народном музеју у Београду  отворена од 27. јуна до 15. септембра 2019. године.

 

 

 


Лидија Хам – Миловановић 
Виши кустос

Шеф Одељења за рад са публиком и ПР
НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ

Tagovi

Komentari (0)