ИЗЛОЖБА - Black carbon

У четвртак, 28. октобра са почетком у 18 часова у Галериjи Куће Воjновића биће отворена изложба под називом Блек карбон (Black carbon).

Посебно током зимских месеца, свесни смо присуства ситних честица у ваздуху коjе нас гуше и остављаjу тамни лепљиви траг на фасадама и аутомобилима. Наше окружење постало jе, због све веће употребе фосилних горива чиjе сагоревање и ствара честице чађи, екстремно загађено. Без обзира на упозорења научника, и даље се прошируjу руднички копови, метали се прерађуjу у построjењима коjа не поседуjу уређаjе за пречишћавање, отпад се излива у водотокове и труjе рибе, а целокупна индустриjа се сели у сиромашне земље у коjима не постоjи стриткна контрола загађења. Ипак, то ниjе само проблем сиромашних, већ читаве земаљске кугле, jер ветрови и вода разносе продукте загађења по читавоj планети.

 Black karbon plakat.jpg

Термин Black carbon jе у осамдесетим годинама прошлог века одредио познати српско-амерички физичар Тихомир Новаков (1929–2015). Назив се односи на количину сунчеве светлости коjу апсорбуjу честице настале непотпуним сагоревањем фосилних горива у нашем окружењу и коjа представља главни састоjак чађи и узрок jе негативног утицаjа на околину. Мултимедиjална изложба, ауторски проjекат др Jасне Jованов и др Анне Новаков (кћерке Тихомира Новакова), засниваће се на радовима савремених уметника коjи ће за основну тему своjих остварења имати Блацк Царбон. Изложба представља jедан од иновативних научно-уметничких проjеката коjи користе уметност како би указали и на глобалне климатске промене. Обухватиће радове коjи су засновани на реакциjама чула, а укључуjу дела визуелне, аудио, тактилне и олфакторне уметности.

Тихомир Новаков jе рођен у Сомбору, а заjедно са друговима из детињства Стеваном Коичким (1929–2007) и Богданом Маглићем (1928–2017) похађао сомборску Гимназиjу “Вељко Петровић”; с њима jе остао у приjатељским везама до краjа живота, док су сва троjица истовремено постаjали водећа научна имена у своjим областима. Новаков jе докторирао на Београдском универзитету а пост- докторске студиjе jе завршио у области нуклеарне физике на Нобеловом иституту у Шведскоj. Током шесте децениjе 20. века започео jе професуру на Београдском универзитету, као и истраживачку кариjеру на Нуклеарном иституту у Винчи. На позив Унивеситy оф Цалифорниа, Берклеy, Новаков jе 1963. године отишао у САД. Радећи као истраживач у Лавренце Берклеy Натионал Лабораторy дао jе револуционарни допринос на пољу проучавања животне средине. Jедно од његових открића jе препознавање климатских промена, контрола ваздушног загађења, глобално загревање, чађ и Блацк Царбон. У истраживањима jе сарађивао с истраживачима из Аустриjе, Кине, Порто Рика и многих других делова света. Као почасни члан Српске академиjе наука и уметности, као и Академиjе наука и уметности Аустриjе, Новаков се залагао за почетак истраживања критичних проблема загађења човекове средине. До краjа живота jе увек с поносом себе називао српским Американцем с дубоким коренима у Воjводини – региону чиjи jе предео и начин живота увек носио у срцу.

У поставку изложбе Black Carbon: наука, уметност и човекова средина укључени су радови тринаесторо интернационалних уметника коjи ствараjу у различитим медиjима, индивидуална остварења или као креативне групе. Полазиште за њихова остварења у области дигиталне уметности, фотографиjе, филма, сликарства, графике представља рад Тиховима Новакова и његово откриће у коjем су нашли инспирациjу за своjе креациjе. Као научно-уметничка изложба, Блацк Царбон: наука, уметност и човекова средина треба да прикаже прожимање уметности и науке, а такође и да укаже на значаjан допринос jедног од српских еминентних физичара. Поред уметника, у припреми изложбе jе учествовала група америчких физичара коjи ће своjим коментарима приближити публици и рад Тихомира Новакова и радове инспирисане његовим истраживањима и научним достигнућима. Поред аутора из Србиjе – Снежане Петровић, уметничке групе МПарт и Ђорђа Маковића, на изложби ће своjе интерпретациjе теме о црном угљенику приказати и чешко- српски креативни пар Биљана Голубовић&Драган Драгин, норвешки уметнички пар Bull.Miletić, као и амерички аутори Рон Хат, Снежана Сарасвати Петровић, Џастин Брус Гаргаља. Изложбу су приредиле кустоскиње Анна Новаков и Jасна Куjунџић Jованов.

Изложбу прати обиман каталог у пдф формату, коjи ће посетиоци моћи бесплатно да скину са следећих портала:
https://www.provisionalart.space
https://independent.academia.edu/JasnaJovanov

Изложба jе већ била приказана у Глериjи УК Пароброд у Београду током августа, до краjа септембра публика jе могла да jе види у Сомбору, а публика у Инђиjи ће моћи да jе погледа у Галериjи Куће Воjновића до 11. новембра 2021. године.

Улаз на изложбу jе слободан.

Tagovi

Komentari (0)