Изгубљени документарац о Леонарду Коену на Белдоксу

Међу пет изузетних музичких документараца у програму „Интермиссион“, дванаести Међународни фестивал документарног филма Белдоцс приказаће и дело о Леонарду Коену “Бирд он а Wире: Леонард Цохен”, документарни филм за коjи jе дуго сматрано да jе заувек изгубљен. Редитељ Тони Палмер, коjи ће бити гост фестивала, у филму слика снагу речи и нота Леонарда Коена (1934-2016), чувеног канадског музичара и песника, jедног од наjвећих визионара међу уметницима свог доба.

Leonard-Cohen-Bird-on-a-Wire-Tony-Palmer-Talkhouse-Film2.jpg 

 

За филм Тониjа Палмера, о турнеjи Леонарда Кохена по Европи 1972, дуго се мислило да jе изгубљен. Захваљуjуćи откриćу 294 ролне филма 2009. у jедном складишту у Холивуду, документарац jе пронађен и дигитално рестаурисан у пуном сjаjу. У филму jе забележено 17 наjвеćих Коенових песама, емоционално интерпретираних у време када jе био на врхунцу своjе славе. То jе и сведочанство jедне музичке турнеjе и слика утисака о свему ономе што се деси током наступа. Коен jе 18. марта 1972. кренуо на турнеjу по Европи, почевши у Даблину а завршивши у Jерусалиму 21. априла. Наступао jе у 20 градова, у Роjал Алберт Холу у Лондону, Стокхолму, Амстердаму, Копенхагену, Бечу, Берлину, Паризу…

 

Палмерова камера отвара душу Коена, аутора многих књига поезиjе, jедног од наjчитаниjих песника северноамеричког континента, кантаутора чиjе су баладе постале симбол многих генерациjа. Снимаjући га док пева, Палмерова камера омогућава гледаоцу да завири у душу овог jединственог и загонетног уметника. Филм сведочи како jе специфичним, jедноставним стилом и jаким емоциjама коjе избиjаjу из сваког његовог стиха Коен успео да постане jедан од наjцењениjих музичких уметника 20. века.

Leonard-Cohen-Bird-on-a-Wire-Tony-Palmer-Talkhouse-Film.jpg 

Како jе приметио филмски критичар Бернадет Мекнулти из британског “Телеграфа”, филм пружа дотад невиђено “Коеново лице, осветљено и уоквирено тако да изгледа као ренесансна слика”. Поред сведочанства о jедноj од наjинтригантниjих кариjера у популарноj музици прошлог века, “Птица на жици” jе и важан документ о Европи у раним седамдесетим годинама, култури тог времена, новим идеjама коjе су се рађале, променама коjе су претходиле…

 

Овогодишњи, дванаести Међународни фестивал документарног филма Beldocs, коjе ће бити одржан од 8. до 15. маjа у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премиjерних филмова из целог света, у 14 различитих селекциjа. Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића.

 

Моника Хусар Токин

Tagovi

Komentari (0)