Историјски музеј Србије: БЕСПЛАТНИ САДРЖАЈИ У ИСТОРИЈСКОМ МУЗЕЈУ СРБИЈЕ ТОКОМ СЕПТЕМБРА

 

Konak kneza Miloša u Topčideru.jpg 

 

Задовољство нам је да Вас обавестимо да ће Историјски музеј Србије омогућити посетиоцима бесплатан улаз на актуелну изложбу „Смрт Карађорђа Петровића” током септембра.

 Detalj sa izlozbe 1.jpg

Изложба „Смрт Карађорђа Петровића” настоји да приближи време које је Карађорђе провео у изгнанству након напуштања Србије после слома устанка 1813. године и посебно његов трагични крај. Поставка приказује стање у Београдском пашалуку уочи подизања Првог српског устанка у Орашцу на Сретење 1804, развој устанка и његов слом 1813, са посебним акцентом на околности и догађаје који су уследили и довели до трагичног убиства Карађорђа 1817. у временима не увек стабилне дипломатске и војне подршке Русије и Аустрије.

Detalj sa izlozbe 3.jpg

Овај трагични чин убиства је имао далекосежне последице на државни и политички живот Србије, посебно на потоње сукобе династија Карађорђевић и Обреновић, који су обележили историју српског народа у 19. и почетком 20. века.

 Detalj sa izlozbe 2.jpg

На изложби су приказани бројни оригинални предмети који су припадали родоначелнику династије Карађорђевић, међу којима се својим значајем и естетиком издвајају вождов печатни прстен, долама, застава, као и изванредни примерци његовог личног наоружања и опреме: јатаган белосапац, пиштољ кремењак, тзв. леденица, и фишеклија са мотивима Светог Ђорђа и Светог Димитрија, који плене својом лепотом и раскошним орнаментима, представљајући тако и својеврсна дела примењене уметности и сведочанства развоја старих заната и оружарства.

 karadjordjev pistolj kremenjak ledenica.jpg

Аутори изложбе: Владимир Мереник, Бошко Љубојевић, Небојша Дамњановић и Борислав Корица. Дизајн поставке: Изабела Мартинов Томовић. Изложба се затвара 30. септембра.

 Karadjordje Arsenije Petrovic 1840.jpg

Поред изложбе на Тргу Николе Пашића, Историјски музеј Србије је припремио и додатне бесплатне садржаје за предстојећу манифестацију „Дани европске баштине”, која ове године  има као тему „Уметност дељења”, славећи тако суштинску мисију установа културе – презентовање и популаризацију културног наслеђа у јавности.

 

Субота 15. септембра од 13 ч стручно вођење аутора изложбе Небојше Дамњановића кроз изложбу „Смрт Карађорђа Петровића.

 Karadjordjeva fiseklija sa motivima svetog Djordja i svetog Dimitrija.jpg

Субота 22. септембар од 12 ч – Плато испред Конака кнеза Милоша у Топчидеру – стручно вођење кроз знаменитости и историјат Топчидерског парка: о прошлости Конака кнеза Милоша и Топчидерског парка, чувеном топчидерском платану и бројним споменицима Топчидерског парка (Жетелица, Милошев обелиск, Споменик др Арчибалду Рајсу и другим).

Karadjordjeva zastava.jpg

 

Поред историје старог Топчидера и његове нераскидиве повезаности с кнезом Милошем и династијом Обреновић, биће речи и о српској историји 19. века (од почетка Српске револуције, преко успеха у борби за независност и национално уједињење до смрти последњег члана династије Обреновић 1903). Због ограниченог броја места долазак је неопходно заказати на телефон 2660 – 422.

 

 

Ненад Бељинац

Сарадник за маркетинг у Историјском музеју Србије

Tagovi

Komentari (0)