Ирада Мехдиjева: Београд ме оснажио и мотивисао да идем даље и урадим више

Европска атлетика наставља своj низ профила жене лидери у разговару са Ирадом Мехдиjевом из Азербеjџана.

1290777_G08_W01.jpg

Како си ушла у свет атлетике?

-Имала сам тек 11 година, девоjчица коjа се страствено бавила спортом и атлетиком. Након првог такмичења, одлучила сам да останем укључена у свет атлетике и моjа породица ме подржала. Моj такмичарски живот ниjе се дуго одржао, али убрзо сам се пребацила у волонтера и званичника, на таj начин сам остала повезана са атлетиком. Као тинеjџерка, почела сам помагати у организовању локалних такмичења као волонтер и моjе прво искуство националног техничког службеника било jе на Европским олимпиjским истраживањима младих у Бакуу 2014. године, где сам била секретар у скоку у даљ.

Били сте на семинару модератора женског лидерства у Београду прошлог децембра. Шта сте добили од своjих шест дана тамо?

-Вреди нагласити да сам прошле године била на Семинару младих атлетичара у Софиjи. Било jе то невероватно искуство где сам имала прилику да проширим своjе видике И разумевање европске атлетике. Поред тога, прошлог новембра сам присуствовала семинару балкана зене лидери у атлетици/спорту. Ово су дводневна предавања и сесиjе коjе су укључивале теме попут „Измене у лидерсву- “, „Ауторитет И углед“ и „Вођство И менадзмент“. Ово jе био велики корак за мене, с обзиром да имам само 23, радила сам у своjоj федерациjи само неколико месеци. Након тога, отисла сам у Београд са циљем да боље разумем потребе своjе федерациjе, али и да погледам друге националне федерациjе широм Европе, разменим идеjе о проjектима, упоредим проблеме и надам се да ћу наћи решења коjа би се могла применити на Азербеjџанску атлетску федерациjу. Требало ми jе и да проширим своjе знање о организационим структурама у нашем спорту и сагледам развоjне могућности. Београдски семинар ме оснажио и мотивисао да одем и радим. До тог тренутка, након само неколико месеци проведених у федерациjи, нисам била сигурна да предлажем или уводим промене. Након тог семинара представила сам идеjе колегама, генералном директору федерациjе (Мехеррем Султанзаде) И председнику наше националне федерациjе (Цхингиз Хусеинзада). Тако сам срећна што сам имала прилику да ме саслусаjу И подрже, али не би се то десило без људи на семинару коjи су ме инспирисали на позитивне промене. Од тада постаjем све самопоузданиjа И преузимам инициjативе током локалних догађаjа. Поред тога, предложила сам нове медиjске проjекте како бих привукла више људи И промовисала наш спорт.

Коjи су ваши циљеви за будућност?

-Била сам спортиста, затим судиjа и слузбеник, а сада радим за федерациjу. У свакоj улози осетила сам недостатак родне равноправности. Не желим да млади људи коjи се баве спортом, без обзира на улогу, имаjу исто искуство као и моjе. Желим да буду сигурни и самоуверени, да не осећаjу кривицу због тога што су девоjке/зене. Сада сам више него спремна да прво пустим жене у наш спорт И да се осећаjу подржане, слушане и заштићене.

Ирада Мехдиjева (десно) са чланом извршног одбора Европске атлетике Карин Груте Мовин (лево) на Семинару женског лидерства 2019. у Београду.

 

Вест преузета са саjта: хттпс://www.еуропеан-атхлетицс.орг/атхлетицс-цоммунитy/wомен-леадерс/неwс/артицле=ирада-мехдиyева-белграде-емпоwеред-анд-мотиватед-анд.хтмл .

 

Tagovi

Komentari (0)