Интервју са др Мауром Фераријем, будућим председником Европског истраживачког савета

Центар за промоцију науке направио је ексклузивни интервју са др Фераријем, који од јануара 2020. постаје председник ЕРЦ-a

Др Мауро Ферари, који у јануару 2020. године преузима функцију председника Европског истраживачког савета (ЕРЦ), био је гост Београда у јулу 2019. године, а том приликом му је у Српској академији наука и уметности додељен почасни докторат. Др Ферари је један од оснивача наномедицине, а радио је, између осталог, и као професор на Универзитету С. Томас, Хјустон, Тексас, и на Универзитету Калифорнија, Беркли.

dr Mauro Ferari.JPG 

У ексклузивном интервјуу Центру за промоцију науке, др Ферари говори о својој каријери у области наномедицине, о друштвеној вредности науке и изазовима који га чекају након преузимања функције председавајућег Европског истраживачког савета (ЕРЦ).

 

Др Ферари се осврнуо и на бројне детаље из своје богате истраживачке каријере. Након бављења математиком и физиком и доктората у области машинског инжењерства, започео је са истраживањима у области медицине примењујући дотад стечена знања. Главно поље његовог интересовања, након личне трагедије, постао је канцер. Заједно са тимом стручњака упустио се у пионирски подухват лечења рака уз помоћ нанотехнологија и на том истраживачком путу је и данас.

Ferari_intervju za CPN.JPG 

Будући председник Европског истраживачког савета добро познаје научноистраживачке токове у Европи, а током своје каријере имао је прилику да сарађује и са многим научницима српског порекла. У разговору за Центар, др Ферари је истакао да верује у стручност и посвећеност наших научника, као и да су неки од најбољих радова из врло конкурентних научних области долазили управо из Србије, додајући да очекује да ће у будућности све више наших научника бити мотивисано и охрабрено да аплицира за престижне ЕРЦ грантове.

 

ЕРЦ грантови додељују се најбољим научним пројектима широм Европе, а прва добитница у Србији била је др Софија Стефановић, која је финансијску подршку Европског истраживачког савета добила за пројекат BIRTH: Рађање, мајке и бебе: праисторијски фертилитет на Балкану између 10.000 и 5000 година пре нове ере.

Povelja SANU.jpg 

Говорећи о друштвеној вредности науке, др Ферари је истакао: „Када гледате на велике проблеме човечанства у овом тренутку, а можда и кроз историју, увек постоји научна стратегија која је кључ за одговоре на велике друштвене изазове. Радећи на томе, уз страст за науку и уверење да служим добробити заједници, осећам велику радост. И тај дух уносим у све што радим.“

Tagovi

Komentari (0)