Интернет постаје Метаверзум

 profile.png

 

 

 

 

 

 

 

текст приредио Драган Милошевић

 

Извршни директор Фејсбука, Марк  Закерберг није познат по својој харизми или смислу за хумор. Али он је створио репутацију немилосрдног тактичара, са рекордом у прављењу великих улога пре него што други виде уопште и прилику.Дакле, када Закерберг каже да Фејсбук  у суштини одбацује своје корене из друштвених медија, инвеститори би требали да обрате пажњу. Прошлог месеца, на једној од конференција,  Закерберг је рекао да је будућност Фејсбука у тзв. Метаверзу или Метаверзуму. Свиђало вам се то или не, метаверзум је овде, а можда сте чак и већ у њему. Мета -свемир, за  Закерберга и друге ентузијасте, следеће је велико подручје рачунарства и следећа визија и верзија интернета.

 a8e82a26-7098-4c51-9818-10518bbb9ead.jpg

Реч се односи на виртуелно окружење у којем корисници могу да комуницирају једни са другима и својим светом, допуштајући људима да играју игре, раде, друже се или конзумирају неки одређени садржај. Улагач капитала Matthew Ball ухватио се у коштац са концептом и дошао до неколико кључних атрибута који укључују континуирано и живо пословање, које обухвата дигитални и физички свет и садржи потпуно функционалну економију. Балл се већ много клади на метаверзум. Недавно је помогао при покретању берзанског фонда Roundhill Ball Metaverse (МЕТА), чији су највећи власници Nvidia (NVDA), Tencent Holdings (700.Hong Kong), Roblox (RBLX), Microsoft (MSFT), и Unity Software (U).

mark_zuckerberg_metaverso.jpg_1902800913.jpg

Сам Закерберг уложио је велики новац у метаверзум, почев од куповине компаније Oculus Rift (линк: www.oculus.com ) за две милијарде долара 2014. године. Ако посматрамо Фејсбукову стратегију раста у протеклој деценији, Закерберг се неће задовољити тиме што ће своју компанију учинити само једном компонентом метаверзума. Баш као што је компанија куповала и апсорбовала мање платформе друштвених медија и почела да личи на монополску творевину, компанија би могла да покуша да контролише читав простор у којем корисници бораве, тако да ће моћи да рецимо једног дана наплаћује закупнине виртуелног простора својим корисницима. „Фејсбук" би заиста могао да створи виртуелне „некретнине“ које ће мала предузећа на мрежи морати да изнајме да би пословала, или ће изградити, рецимо виртуелни простор за пословне или друштвене састанке.

Tagovi

Komentari (0)