ИН МЕМОРИАМ Десанка Перовић Пешут (1941 – 2021)

Десанка Перовић Пешут, jедна од наjуспешниjих стрелкиња наше земље свих времена, преминула jе, после дуже болести, у уторак 8.jуна у Новом Саду.

 DesankaPerovicPesut.jpg

Током богате кариjере, Десанка Перовић Пешут jе освоjила шест медаља на светским првенствима, била европски,балкански, вишеструки државни првак, светски рекордер...

 DesankaPerovicPesut3.jpg

Десанка Перовић Пешут jе рођена 14.октобра 1941. у Бањанима у општини Никшић, а са породицом се 1945. доселила у Врбас, где jе одрасла и почела да се бави стрељаштвом.

Била jе свестрани спортиста.Играла jе  кошарку, била jе jуниорски првак Jугославиjе и репрезентативка у атлетици, у бацању кугле и диска. На краjу, определила се за стрељаштво, коjим се активно бавила од 1958.године.

 DesankaPerovicPesut4.jpg

Од 1961.године била jе чланица Стрељачке дружине Нови Сад 1790. Исте године први пут учествуjе на државном првенству и постаjе шампион Jугославиjе у гађању малокалибарском пушком из лежећег става. Неколико година касниjе почела jе да осваjа одличjа на великим међународним такмичењима. 

Наjвећи успех постигла jе 1970. године на Светском првенству у Финиксу (САД). Освоjила jе три медаље у поjединачноj конкуренциjи и две у екипноj. Изборила jе злато у гађању малокалибарском пушком из лежећег става (60 метака), постигавши нови светски рекорд (592 круга) и сребрна одличjа у гађању ваздушном пушком и МК пушком из тростава. У Фениксу jе са женском репрезентациjом Jугославиjе  стигла до две титуле екипног шампиона света – до златних медаља у гађању ваздушном и МК пушком из лежећег става.

Репрезентациjа Jугославиjе jе у Финиксу остварила дотад наjвећи успех у историjи нашег стрељаштва. Освоjено jе шест медаља, а Десанка Перовић Пешут, коjа jе наjвише допринела сjаjном билансу jе проглашена за наjбољег спортисту Jугославиjе 1970.године у избору JСЛ „Спорт“. Носилац jе и многих других друштвених и спортских признања.

Учествовала jе на Олимпиjским играма у Монтреалу 1976. године. Те године су, на олимпиjском стрељачком турниру у истоj конкуренциjи учествовали и мушкарци и жене. Десанка Перовић Пешут jе освоjила осмо место у гађању малокалибарском пушком из лежећег става. Испред ње jе била само jедна спортисткиња. Дакле, да су мушкарци и жене учествовали у одвоjеним категориjама, постала би олимпиjски вицешампион.

Укупно jе освоjила шест медаља на светским првенствима, три злата на првенствима Европе у Висбадену 1964, Паризу 1969, Винштеду 1974 (екипно). На државним првенствима у поjединачноj конкуренциjи освоjила jе девет златних, двадесет сребрних и шест бронзаних медаља. 

По завршетку такмичарске кариjере, Десанка Перовић Пешут jе jедно време остала у стрељаштву као  тренер и судиjа, а била jе и селектор репрезентациjе Jугославиjе.

Сахрана Десанке Перовић Пешут jе у среду, 9. jуна, у Новом Саду.

Tagovi

Komentari (0)