ИН МЕМОРИАМ: Павел Поп, академски сликар – графичар (1948 – 2019)

Данас jе у 71. години преминуо Павел Поп, академски сликар – графичар из Старе Пазове. 

 Pavel Pop.jpg

На слици: Павел Поп

Завршио jе основну школу у Староj Пазови и Средњу уметничку школу “Богдан Шупут” у Новом Саду. Након студиjа на Педагошкоj академиjи у Београду, уписуjе графику на Високоj школи ликовних уметности у Братислави где дипломира 1975. Године у класи Албина Бруновског и Винсента Хложника. Члан Удружења ликовних уметника Воjводине (УЛУВ) jе постао 1977. године. 

Радио jе као технички уредник у новосадском „Дневнику“. Већ осамедесетих година прошлог века стиче звање jедног од наjбољих и наjтражениjих графичара на простору бивше Jугославиjе. Излагао на броjним поjединачним и групним изложбама код нас и у свету. 

Средином деведесетих премешта своj атеље из Старе Пазове на Петроварадинску тврђаву где се поред графике бави и другим врстама, техникама и жанровима сликарства. Илустровао jе броjне књиге а његови радови се могу наћи у значаjним галериjама и институциjама. 

Његов опус jе постао неизоставни део свих приказа ликовне сцене код нас, нарочито у домену графике. Иза себе jе оставио супругу Наташу и ћерку Ана – Леду. Испраћаj на кремациjу ће се одржати у суботу 06.07.2019 у 12.45 на Новом гробљу у Новом Саду. Комеморациjа ће се одржати истог дана у 11.00 у Заводу за културу воjвођанских Словака, Његошева 16/ИИ. Датум полагања урне у породичну гробницу у Староj Пазови ће бити накнадно саопштени.

С.Станковић

 

Tagovi

Komentari (0)