ИН МЕМОРИАМ Бранислав Лончар (1937 – 2019)

Бранислав Лончар, дугогодишњи репрезентативац и селектор стрељачке репрезентациjе Jугославиjе, преминуо jе после дуге болести у 82. години у Новом Саду.

Branislav_Loncar_1965.jpg 

Лончар jе рођен 19. новембра 1937. године у Карађорђеву у општини Бачка Паланка, а од 1961. живео jе у Новом Саду. Стрељаштвом jе почео да се бави са 11 година.

 

За национални тим Jугославиjе дебитовао jе 1954, а као такмичар освоjио jе пет  медаља на светским првенствима, 11 на шампионатима Европе, три на Медитеранским играма и 27 на првенствима Балкана, што у поjединачноj што у екипноj конкуренциjи. Првак Jугославиjе био jе 15 пута.

 Branislav Loncar.jpg

Међу наjвећим спортским успесима Бранислава Лончара jе титула првака Европе у гађању малокалибарском пушком из лежећег става у Букурешту 1965. године. У истоj дисциплини екипу Jугославиjе jе предводио ка титули шампиона Старог континента и и светском рекорду.  Лончар се са првенства у Букурешту вратио са шест одличjа, jер jе био члан тима Jугославиjе пушком коjи jе, уз злато, освоjио и два сребра и две бронзе у екипноj конкуренциjи.

 

У изборима  „Спорта“, „Политике“ и „Спортских новости“ Лончар jе проглашен за наjбољег спортисту Jугославиjе 1965. године.

 

У ризници има и сребрну медаљу у jуниорскоj конкуренциjи у троставу (3 пута 30 метака) на Светском првенству у Москви 1958, као и сениорску бронзу на Европском првенству у Ослу 1963. (гађање МК пушком из клечећег става). Учествовао jе на Олимпиjским играма у Риму 1960. и Мексико Ситиjу 1968.

 

Велики допринос развоjу српског и jугословенског стрељаштва Бранислав Лончар jе дао као тренер СД Нови Сад 1790 и селектор националног тима. Био jе учитељ многих осваjача олимпиjских, светских и европских медаља.

 

Као селектор, репрезентациjу Jугославиjе jе са великим успехом водио дуже од jедне децениjе и то у време када су наши стрелци почели да осваjаjу олимпиjска одличjа . Лончар jе био селектор Jугославиjе на Олимпиjским играма у Сеулу 1988, Барселони 1992, Атланти 1996. и Сиднеjу 2000. У том периоду jугословенски стрелци су освоjили три златне, две сребрне и четири бронзане олимпиjске медаље, уз велики броj одличjа на светским и европским шампионатима.

 

Носилац jе националног спортског признања и добитник броjних друштвених и спортских награда.

 

Обављао jе и низ друштвених функциjа у спорту. Између осталог био jе и генерални секретар Спортског савеза Воjводине.

 

Време и место сахране Бранислава Лончара биће накнадно саопштени.

Tagovi

Komentari (0)