ИН МЕМОРИАМ Бобана Момчиловић Величковић (1990- 2020)

БЕОГРАД, 21.jун (ССС) - Вишеструка европска шампионка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић преминула jе после краће и тешке болести у Београду у 31. години.

 Bobana Momcilovic Velickovic-min.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Била jе велики борац, али борбу за живот jе, нажалост, данас изгубила.

 

Бобана Момчиловић Величковић jе рођена 25.jануара 1990.године у Бору. Стрељаштвом jе почела да се бави са девет година у родном граду и била jе чланица клуба Бор 030. Прву медаљу на великим међународним такмичењима освоjила jе 2007, када jе на Европском првенству у Довилу изборила бронзу ваздушним пиштољем у jуниорскоj конкуренциjи.

 Bobana Momcilovic Velickovic (2)-min.jpg

Врло брзо доказала jе велики потенциjал, па jе за сениорску репрезентациjу дебитовала jош као jуниорка.

 

У сениорском дебиjу на наjвећим такмичењима, на шампионату Европе у Меракеру 2010. постала jе шампионка Европе ваздушним пиштољем. Исти успех поновила jе и на ЕП у Виерумаекиjу 2012, као и ове године на Европском шампионату у Вроцлаву.

 DSCF2426-min.JPG

Jедна од наjбољих светских такмичарки пиштољем у 21.веку. На Европским првенствима ваздушним оружjем одржавала jе континуитет високих пласмана и годинама доказивала да припада елитном кругу стрелаца. На готово сваком шампионату Старог континента борила се за медаљу гађаjући ваздушним пиштољем. Од свог дебиjа у сениорскоj конкуренциjи 2010, у jеданаест учешча,  чак осам пута пласирала се у финални део такмичења, међу осам наjбољих. Освоjила jе четири медаље, jер сем са три злата окитила се и jедном бронзом, у Ђеру 2018.године.

 

На Олимпиjским играма учествовала jе два пута, у Лондону 2012. и Рио де Жанеиру 2016. Пре четири године на ОИ у Риjу освоjила jе седмо место ваздушним пиштољем.

 

У ризници има и jедно злато и jедно сребро на турнирима Светског купа.

 BobanaMomcilovicVelickovic-2-min.jpg

Женски тим Србиjе ваздушним пиштољем  jе последњих десет година, са Бобаном као стандардном чланицом састава, нанизао велики броj медаља. Као чланица екипе Србиjе jе пет пута била шампион Европе (2010, 2011, 2013,2017, 2020), а 2014. у Гранади се окитила и титулом шампиона света. Сем пет златних медаља, Бобана jе, као чланица екипе Србиjе, освоjила и по jедно сребро и бронзу на шампионатима Европе.

 

У свом последњем наступу за репрезентациjу Србиjе, на Европском првенству ваздушним оружjем краjем фебруара и почетком марта у Вроцлаву, наjпре jе убедљиво освоjила титулу поjединачног шампиона Старог континента. Затим jе дала велики допринос у осваjању екипне титуле нашег националног тима и са два злата постала jедна од наjуспешниjих учесница такмичења у Вроцлаву.

 

Иако jе прерано напустила животну сцену, Бобана Момчиловић Величковић jе оставила неизбрисив траг у историjи српског стрељаштва.

 

Место и време испраћаjа Бобане Момчиловић Величковић ће бити накнадно саопштени.

Tagovi

Komentari (0)