ИН МЕМОРИАМ СЛОБОДАН БАНЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ (1932 – 2020.);  ИВАН ПОПОВИЋ – КОКАН (1931 – 2020.)

ИН МЕМОРИАМ СЛОБОДАН БАНЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ (1932 – 2020.);  ИВАН ПОПОВИЋ – КОКАН (1931 – 2020.)

 

Слободан Бане Милосављевић, некадашњи одбоjкашки репрезентативац, преминуо jе у 90. години. Иван Поповић – Кокан, некадашњи одбоjкашки репрезентативац, преминуо jе у 89. години.

Одбоjкашки свет у нашоj земљи остао jе без jош два одбоjкашка великана: Слободана – Банета Милосављевића и Ивана Поповића – Кокана! И jедан и други били су перjанице вероватно наjталентованиjе генерациjе репрезентативаца Jугославиjе (пре “златних момака” са Олимпиjаде из Сиднеjа). Они су били носиоци игре у своjим клубовима: Бане и у Звезди и у Партизану, а Кокан у Занатлиjи (из коjе jе потекао) и Црвеноj звезди. Наjблиставиjу победу остварили су против неприкосновеног Совjетског Савеза, на првенству Европе 1955. у Букурешту пред 50 000 гледалаца на фудбалском стадиону “Динама” са 3:1.

Slobodan Bane Milosavljevic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бане Милосављевић (дефеколог по занимању) почео jе да се бави одбоjком у родном Крушевцу. И не само да се бави. Заjедно са Шиљом Вељковићем, Вуjићем, Слободаном Стефановићем “Пелиром” и осталим jуниорима три године узастопно осваjали су титулу jуниорског првака Jугославиjе. То му jе био “пасош” да дође у Црвену звезду и већ 1961. године освоjи прву тулулу првака Jугославиjе. Успут jе за црвено – беле освоjио и Куп Jугославиjе. Звали су га “брза рука за брзе титуле”! Чим jе прешао код комшиjа, са Патризаном осваjа две титуле шампиона Jугославиjе. Кариjеру jе наставио поново у Црвеноj звезди, али са мање успеха. Пуних десет година био jе незамењиви члан прве поставе репрезентациjе Jугославиjе. По мишљењу доктора Петра Боjића, Бане jе био наjталентованиjи техничар у репрезентациjи до поjаве Зорана Петровића!

Отишао jе у легенду тихо и неприметно. Болна jе била и чињеница да осим породице и по неког приjатеља нико ниjе забележио да га више нема. Ови редови показуjу да ниjе заборавњен, иако смо се нашли на поправном испиту. Бане jе све претходно написано - више него заслужио!

 Ivan Popovic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иван Поповић – Кокан био jе jедан од наjлепших момака на Ђачком купатилу, краj Дунава, где се свакодневно “упражњавала” и одбоjка. Не треба посебно истицати да jе међу Драшком Миситом, Марком Павловићем, браћом Шкрбић био далеко наjбољи. Ту jе донето и револуционарно правило да jе дозвољен прелаз руку у блоку, што jе Светска одбоjакшка федерциjа тек после пола века “осмислила”. И у државноj репрезентациjи био jе незамењив, иако jе имао жестоке конкуренте у Зденку Микини, Гаври Будишину и Влади Скербињеку. Не зна се ко jе од њих био бољи “ударач”. Међутим, Ива jе био наjсигурниjи и наjзахвалниjи за дизаче, jер за њега ниjе постоjала лоша лопта. По данашњим узорима прави коректор! Са Црвеном звездом освоjио jе две шампионске титуле, 1954. и 1956. године. И ко зна колико би jош титула освоjио да се ниjе отиснуо у Париз на стручно усавршавање. Парижанима jе показао играjући за Стад Франс шта jе то права одбоjка. Освоjили су, захваљуjући његовим играма, неколико титула шампиона Француске.

Завршио jе Економски факултет у Београду и као млад почетник запослио се у гиганту какв jе био "ГЕНЕКС". У почетку слабо jе напредовао, jер га jе био глас: "То jе онаj што гура лопту". Упоран и велики зналац показао jе да не гура само лопту, већ и савршену кариjеру. У "Генексу" се после пар година нашао у самом врху наjстручниjих и наjспособниjих људи. Успехе jе као представник “ГЕНЕКСА” остваривао у Паризу, Стокхолму и Лондону. Као представник JУГОТУРСА сваке године слао jе на десетине хиљада Британаца на летовање у Jугославиjу. Сигурно jе спадао међу пет наjбољих привредника у Београду, Србиjи и Jугославиjи.

Кад би се у одбоjкашким круговима бирао наjбољи друг на свету, ту би Кокан освоjио и ту титулу. Био jе и остао заљубљеник одбоjке. До пре неколико дана у своjима озбиљним (а како jе говорио наjлепшим годинама) сваконевно са састаjао са одбоjкашким другарима у неком од кафеа код “Мажестика”. На прагу 90. године ниjе дозвољавао да га ико прати до куће. Ушао jе у аутобус 26, из њега испао на плочник и сломио и кук и руку. Доктори су били у дилеми да ли да га оперишу. А, он jе и ту дилему разрешио. Доручковао jе, легао да спава и више се ниjе пробудио. Био jе читавог живота мирне савести, jер ником ниjе одмогао, а многима jе помагао. Такав jе био наш Кокан, коjи jе уздигнуте главе отишао у незаборав!

Петар Станишић – Коканов саборац на одоjкшким теренима

ПС: Сведоци о овим написаним редовима су инжењер Богољуб Стоjмировић, др Петар Боjић, Зоран Живковић и корашаркашки ас Радован Бата Радовић...

Исппраћаj за кремациjу Ивана Поповића одржаће се данас (субота, 8. август) у 15.30 часова на Новом гробљу у Београду. Опело ће почети у 15.00 часова.

 

Reprezentacija Jugoslavije.jpgРепрезентациjа Jугославиjе: стоjе, с лева: Богољуб Стоjимировић, Зоран Живковић, Иван Поповић, Зденко Микина, Драшко Салопек, Владо Скербињек и Боjан Странић, тренер. Чуче: Петар Боjић, Бранко Стефановић, Jосип Крешић, Гордан Jанковић, Слободан Милосављевић и Никола Ђорђевић.

 Prva postava-Milosavljevic, Stojimirovic, Skerbinjek, Popovic, Mikina i Budisin.jpg

Прва постава репрезентациjе Jугославиjе – с лева: Слободан Милосављевић, Богољуб Стоjимировић, Владо Скербињек, Иван Поповић, Зденко Микина и Гавра Будишин.

 

 

    Новица Сарић

 

Tagovi

Komentari (0)