ИН МЕМОРИАМ МИРОСЛАВ СИМИЋ

Српска академија наука и уметности (САНУ) са великом жалошћу обавештава јавност да je 30. августа, у Милтон Кинсу (Велика Британија), у 96. години, преминуо дописни члан САНУ Мирослав Симић (4. 4. 1924, Београд).

 Miroslav-Simic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Члан САНУ Симић је био професор на Природно-математичком и Медицинском факултету Универзитета у Београду. Остварио је  веома запажена достигнића у области имунологије.  

За дописног члана  Одељења медицинских наука САНУ  изабран је 1983. године. Међутим,  1995. је поднео захтев да буде разрешен чланства због неслагања са ставовима изнетим у Меморандуму САНУ.   

Био је председник Друштва имунолога Србије,  те члан Српског лекарског друштва,Савеза имунолошких друштава Југославије и Међународне уније имунолошких друштава. Проф. др Симић је био члан редакционог одбора гласила International Journal of Immunopathology and Immunopharmacology и члан више одбора који се баве медицинским наукама.

Добитник је Октобарске награде Београда, Ордена заслуге за народ са сребрном звездом, бројних плакета и захвалница и других награда.

Биће сахрањен у присуству чланова породице у Милтон Кинсу.

Његов одлазак велики је губитак за Српску академију наука и уметности и свеукупну српску науку.

 

 

Драгана Младеновић

Tagovi

Komentari (0)