Хуманизам и вештачка интелигенциjа

Разговор о вештачкоj интелигенциjи и будућности хуманизма кроз призму филозофиjе, политике, лингвистике, уметности и технологиjе

 

Центар за промоциjу науке, 20. децембар 2019, 17-19h

Учесници: др Jован Курбалиjа, директор Дипло фондациjе, др Биљана Скот, сарадник-истраживач у Институту за студиjе Кине Оксфордског универзитета и др Катарина Хуне, предавач у Дипло фондациjи, и гост изненађења.

Модератор: Владимир Радуновић, директор Дипло фондациjе за саjбер безбедност

 Humainism predavanje dec 2019 horizontalno.jpg

“Роботи замењуjу воjнике, лекаре и конобаре”, “Аутомобили се сами крећу без возача”, “Вештачка интелигенциjа одлучуjе уместо нас”, неки су од све чешћих наслова у медиjима и тема у jавним дебатама. Аутоматизациjа и вештачка интелигенциjа постаjу реалност, од улица Сингапура коjима се крећу возила без возача, до кафића у Калифорниjи где робот-шанкер спрема и служи кафу.

 

Док наше свакодневне животне рутине постаjу све jедноставниjе захваљуjући вештачкоj интелигенциjи, њен брзи развоj отвара броjна филозофска, правна и политичка питања. Нека од њих су стара колико и само човечанство и понављаjу се од времена наших далеких предака коjи су наjпре савладали ватру, потом изумели точак и, нешто скориjе, телеграф и телефон. Сваки нови изум враћа нас на питање односа човека и машине - од мита о Прометеjу, преко приче о Франкенштаjну, до питања сингуларности.

 

Данас се таj вечити диjалог о човеку и алатима коjе jе изумео фокусира на питање: коjе су могућности вештачке интелигенциjе? Да ли нам она оставља право на слободну вољу и избор? Да ли може да поштуjе законе, међународно право и вредности човечанства? Да ли можемо да интегришемо етику у код вештацке интелигенциjе или jе за то већ касно?

 

Ова и многа друга питања су од виталног значаjа за будућност и опстанак цивилизациjе. Улазимо у свет о коме мало знамо. Више од 60% средњошколаца ће се у будућности бавити пословима коjи данас не постоjе. Иако тренутно немамо одговоре на сва ова питања, трагање за њима jе наша људска обавеза и креативни изазов.

 

Неке од одговора на поменута, као и друга питања имаћемо прилику да чуjемо 20. децембра у Центру за промоциjу науке, током дискусиjе са jедним од водећих светских стручњака на пољу дигиталне политике, др Jованом Курбалиjом, директором Дипло фондациjе, др Биљаном Скот, предавачем у Дипло фондациjи и сарадником-истраживачем у Институту за студиjе Кине Оксфордског универзитета и др Катарином Хоне, предавачем у Дипло фондациjи. Током панел-дискусиjе сазнаћете и о проjекту хумАИнисм коjи уводи феномен вештачке интелигенциjе у дискусиjу о будућности човечанства.

 

Дипло фондациjа (ДиплоФоундатион) jе међународна образовна невладина и непрофитна организациjа, са седиштима у Женеви и на Малти, и канцелариjама у Београду и Вашингтону, коjа се бави истраживањима на тему дигиталних политика и међусобног утицаjа дигиталних технологиjа са jедне, и дипломатиjе, међународних односа и гео-политике са друге стране, и спроводи акредитоване академске курсеве и образовне програме за обуку институциjа и поjединаца на ове теме.

Центар за промоциjу науке, 20. децембар 2019, 17-19х

Дискусиjа ће у целости бити одржана на енглеском jезику

 

Приjава за догађаj путем следећег линка:

https://diplofoundation.typeform.com/to/SELHtr

 

Линкови:

 

http://elementarium.cpn.rs/u-centru/diskusija-o-mogucnostima-vestacke-inteligencije/

https://www.diplomacy.edu/calendar/humainism-and-artificial-intelligence

https://www.facebook.com/events/2443506132579101/

 

Контакт:

 

Петар Лаушевић, саветник за послове међународне сарадње. - Центар за промоциjу науке plausevic@cpn.rs

 

Владимир Радуновић, директор програма саjбер безбедности -  Дипло фондациjа vladar@diplomacy.edu

 

Tagovi

Komentari (0)