Хаџи Ненад Маричић говори Шекспирове сонете у Текелијануму

Представа „Иванов“ 16. априла гостује на фетивалу „MITEM“ у Будимпешти, дан касније, Хаџи Ненад Маричић говори Шекспирове сонете у Текелијануму

 _MG_6731.jpg

Драма „Иванов” Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Татјане  Мандић Ригонат, с Николом Ристановским у насловној улози, биће изведена 16. априла у оквиру четвртог „MITEM“-а (Madách International Theatre Meeting), једног од тренутно најамбициознијих европских позоришних фестивала.

У великом ансамблу су и Нада Шаргин, Марко Баћовић, Бранко Видаковић, Данијела Угреновић, Хана Селимовић, Ненад Стојменовић, Бранка Петрић, Бојан Кривокапић, Никола Вујовић,  Вања Милачић, Предраг Васић, Јелена Живковић, Немања Константиновић, Даница Араповић и музичари Никола Драговић, Иван Мирковић и Немања Бубало.

Ауторску екипу чине Славко Милановић (драматург), Бранко Хојник (сценограф), Бојана Никитовић (костимограф), Ирена Поповић (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор) и Анђелија Тодоровић (сценски покрет).

 download.jpg

 

 

 

 

 

Дан касније, 17. априла, глумац Народног позоришта у Београду Хаџи Ненад Маричић гостоваће у Текелијануму, задужбини коју је Сава Текелија основао давне 1838. године у Пешти, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби.

У тој установи, Маричић ће за представнике наше националне мањине, као и за мађарску публику, говорити Шекспирове сонете, из истоимене аудио књиге.

То јединствено издање, које је, пре неколико месеци, одлуком релевантног колегијума уврштено у библиотечки фонд Српске академије наука и уметности, Маричић потписује заједно са Јелисаветом Милојевић са Филолошког факултета.

Састављена од 53 сегмента, од којих је 51 Шекспиров сонет, ова аудио књига у трајању од 72 минута представља заиста велики подухват у нашем издаваштву чиме се не могу похвалити ни много развијеније културе.

У новом преводу професорке Милојевић и изванредној интерпретацији Маричића пред слушаоцима се налазе сонети непролазне уметничке вредности, са ванвременским порукама које преносе.

 

 

 

МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)