Галерија САНУ: свечано отварање изложбе слика НЕДЕЉКА ГВОЗДЕНОВИЋА

2193.jpg

 

Изложба слика „Недељкo Гвозденовић: у потрази за апсолутним сликарством” свечано ће бити отворена у среду, 4. јула, у Галерији САНУ. Повод је обележавање јубилеја – педесет година од оснивања Галерије САНУ – као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана. Изложбу ће отворити академик Владимир С. Костић, председник САНУ, а окупљенима ће се обратити  и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС, и др Дијана Метлић, ауторка изложбе и каталога.

  0013 Beli zid sa lestvicama, 1965, ulje na platnu, 760x1000 mm.jpg

Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективу својих дела у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно новим генерацијама које до сада нису имале прилику да се упознају с његовим делом.

0014 Predeo u svetložutom, 1971-74, ulje na platnu, 469x671 mm.jpg

 

Један је од најзначајнијих југословенских и српских ликовних уметника 20. века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1929. године, када је први пут излагао на Другој јесењој изложби београдских уметника у Уметничком павиљону на Малом Калемегдану, до смрти 1988. године. Као професор Академије ликовних уметности на Београдском универзитету, академик и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао многобројне генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Галерији САНУ и граду Београду потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.

0015 Keramike na stolu (Bele keramike na crvenoplavoj osnovi), 1975-77, ulje na platnu, 520x730 mm.jpg 

 

 

 

Изложба слика Недељка Гвозденовића са пратећом монографијом о овом аутору биће организована у Галерији САНУ током јула и почеткoм августа 2018. године. Повод је обележавање јубилеја –  педесет година од оснивања Галерије САНУ –  као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана.

Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективу својих дела у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно новим генерацијама које до сада нису имале прилику да се упознају са његовим делом.

Atelje sa dva paravana 1972.jpg

 

Један је од најзначајнијих и најупечатљивијих ликовних уметника ХХ века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1934,  када је први пут излагао у Уметничком павиљону на Калемегдану, до своје смрти 1988. године. Као професор Академије ликовних уметности и академик (од 1963) и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао многобројне генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Српској академији наука и уметности и Музеју града Београда потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.

Moja majka (Švalja), 1925.jpg

 

На изложби ће бити приказани радови из различитих фаза Гвозденовићевог стваралаштва: из предратног периода (1929-1945) када настаје највећи део његових интимистичких радова у тзв. лаким техникама (гваш, цртежи, темпера, акварели), као и послератног асоцијативног и полуапстрактног стваралаштва (1950-1986), када, према једногласном ставу стручне јавности и критике, настају најзначајнији Гвозденовићеви радови у уљу (мртве природе, предели и ентеријери) који се убрајају у сам врх српске уметности уметности друге половине двадесетог века. Изложбом ће бити обухваћено око сто ремек-дела из Збирке САНУ које је уметник, по сопственом избору, поклонио овој институцији седмадесетих година прошлог века и дела колекције града Београда који се налази на чувању у САНУ. Гвозденовић је изабран за дописног члана САНУ 1963, а редовног 1970.

Каталог, који прати изложбу, биће монографска студија са резимеом на српском и енглеском језику, кратком биографијом, списком изложби, изабраном библиографијом и значајном каталошким делом са репродукцијама.

Aуторка ретроспективне изложбе Гвозденовићевог стваралаштва и пратеће моногафије о уметнику је др Дијана Метлић, историчарка уметности и ванредни професор Академије уметности у Новом Саду.

 8263-03.jpg

 

Драгана Младеновић

Односи с јавношћу САНУ

Српска академија наука и уметности

Kнеза Михаила 35, Београд

Tagovi

Komentari (0)