ГОСТ У ОПЕРИ ОТЕЛО – ТЕНОР ЗУРАБ ЗУРАБИШВИЛИ

                 

   zuraabz.jpg  

             На Великој сцени у среду, 7.марта (19.00) биће изведен Вердијев „Отело“ са гостом познатим грузинским уметником Зурабом Зурабишвилијем  у насловној роли,  а под диригентском палицом Ане Зоране Брајовић. Зурабишвили више од две деценије успешно наступа на великим оперским сценама широм Европе и света.
               Сопран Јасмина Трумбеташ Петровић биће у улози Дездемоне, а баритон Миодраг Д.Јовановић као Јаго ,у осталим улогама  су и Љубица Вранеш(Емилија), Марко Живковић (Касио), Слободан Живковић (Родриго), Свето Кастратовић (Лодовико), Љубодраг Беговић (Монтано) и Предраг Глигорић (Гласник).

                У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.
Сценографију је урадила Невенка Видак, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић. Опера у четири чина, либрето написао Ариго Биоито, према истоименој Шекспировој трагедији.

              Премијера је била 22. новембра 2015. Редитељ Паоло Бајоко к.г.

Зураб Зурабишвили је рођен 1. септембра 1973 у Тбилисију, Грузија.

1988-1994. школовање гласа код проф. Ане Чикраџе.

Од 1994. године, школовање гласа на Универзитету Моцартеум у Салцбургу код проф. Марте Шарп.

Јуна 2002. год. је дипломирао са почастима и стекао звање мастера у уметности.

Похађао је мастер-клас код Бернда Вајкла и Шерил Милнс у Салцбургу, Лорене Нубар у Ници, Пате Бурчулаџе у Салцбургу, а приватно се обучавао код Рикарда Ломбардија и код Хане Лудвиг, почасног професора на Универзитету Моцартеум у Салцбургу.

  1. – Добитник аустријске Почасне награде.
    2005. – Двоструки победник на 11. међународном такмичењу певача „Феручо Таљавини“

2003-2006. – Ангажован у Театру у Аугсбургу.
2006/07. – Члан Штатстеатра у Дармштату.
2010-2013. – Ангажован у Алто музиктеатру у Есену.

Певао је на концертима у следећим театрима: Грчка национална опера у Атини, Опера Вандерен у Антверпену, Немачка опера у Берлину, Театар у Бону, Театар у Кемницу, Краљевска опера у Копенхагену, Театар у Дортмунду, Немачка опера у Дизелдорфу, Алто музиктеатар у Есену, Опера у Грацу, Штатсопера у Хановеру, Тиролски театар у Инсбруку, Театар у Карлсруху, Опера у Кракову, Национално позориште у Манхајму, Театар у Минхену, Национални театар у Тајпеју, Опера у Тбилисију, Израелска опера у Тел Авиву, Регионални театар у Турину, Немачки национални театар у Вајмару, Театар у Висбадену, Национални театар у Загребу, Опера у Цириху.

 

 

                                                                                                                       МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)