Гумене бомбоне као мамац

На паковању гумених бомбона jе углавном штуро дат састав у пар речи, и то наjчешће да су направљене од пиринчаног или кукурузног сирупа и шећера. Дакле, ниjе нешто што би на први поглед привукло било ког риболовца или рибу. Ипак, основа гумених бомбона и оно што се наjчешће не наводи у саставу на паковањима jе, у ствари, желатин.

 dc153fcbe72daaf63aed48a45a829ab5-min.jpg

Желатин jе жућкаста, безмирисна и безукусна супстанца коjа се добиjа дуготраjним кувањем коже, хрскавице и костиjу животиња, наjчешће говеда и свиња. Наjчешће се прави од остатака из месне индустриjе – коже, рогова и ситних костиjу.

Када су гумене бомбоне у питању, у употреби jе наjчешће говеђи желатин, коjи садржи чак 18 аминокиселина и има изузетну нутритивну вредност. 

 2e41a8d9b4a216f0d12570a06f3be322-min.jpg

Шта ово практично значи ? У води, гумене бомбоне ће постепено отпуштати наjпре арому коjа им jе додата и шећер, а затим оно наjважниjе - аминокиселине животињског порекла.

 a7bba18e3d78d420e67a0d84eaaa932c-min.jpg

Рибе своjим чулима непогрешиво препознаjу и прате у води управо то - протеин одн. аминокиселине коjе су градивни елементи протеина и предност готово увек даjу оним животињског порекла у односу на оне биљног порекла. Ароме и разне боjе гумених бомбона су на овакву нутритивну вредност (састав) само њихов плус. Од арома ту су : ванила, jагода, анис, карамел, наранџа, лимун, jабука, али и арома кока-коле, чоколаде, кикирикиjа итд. Од боjа : жуте, зелене, црвене, наранџасте, плаве, беле, скроз провидне, браон итд. Такође, додатни плус су и облици ових бомбона коjих jе у прехрамбеноj индустриjи све више. Немоjте се изненадити ако на рафовима продавница затекнете буквално твистере од гумених бомбона. Ту су глисте, дуги и краћи црволики облици, рибице, ракови, шкољке, морске звезде и коњићи, медведићи, и друге животиње, разни предмети, али и неки наjнеобичниjи облици, попут рецимо зуба, одн.целе вилице или костиjу, коjе су ту пре свега, да привуку купца.

 bass-like-floating-worms-in-spring-min.jpg

Дакле, основа : аминокиселине животињског порекла високе нутритивне вредности, ароме и боjе коjе се користе паралелно и у риболовачкоj индустриjи и на краjу и облици коjи верно имитираjу природну храну риба. Да ли jе ово довољно да их закачите на удицу ? Постоjе мекше али и оне веома тврде гумене бомбоне, али им jе свима заjедничко да чврсто стоjе на удици, готово попут правих силиконаца од пластисола. Такође, време отапања гумених бомбона у води jе веома дуго. Постепено и веома споро отпуштаjу своj састав. Шаранџиjе, фидераши и пловкароши у Америци и углавном у западноj Европи их користе или самостално или као додатак главном мамцу : црву, глисти, боили, кукурузу, житу итд. Такође, сецкаjу се или блендираjу и додаjу у мамце, боиле, примаме итд.

 43377ae4539a1a0c1d4b2a546752be85-min.jpg

Када су вараличари у питању, глисте, црволики облици, ракови, рибице у свим могућим боjама коjе се и иначе користе код вештачких мамаца, су наjпре пробали да њима лове басса и бандара и приметили да jеднако добро лове као прави силиконци, али уз jедну важну предност - време за контру. Рибе су дуже држале у устима гумене бомбоне него обичне силиконце, што jе давало више времена да се контрира. Таjна jе опет у њиховом саставу - желатин животињског порекла, богат аминокиселинама и додате ароме. Гуменим бомбонама нису опростили ни штука и смуђ и његов рођак из Америке - walleye. Jедина мана им jе што су их ови предатори лакше цепали зубима него пластисол. Али, ако упоредимо броj коjи се добиjа у кесици и њихову повољну цену, оваj недостатак се може занемарити. Гумене бомбоне су вероватно наjповољниjи слаткиш у продавницама, и jефтиниjи су рецимо, од већине силиконаца или боила. Наравно, постоjе и оне безобразно скупе, као и опрема у риболовачкоj индустриjи, али се ништа битно не разликуjу од оних jефтиниjих, осим jош разноврсниjих облика и шаренила боjа.

 

Дакле, уколико се некада затекнете на води без уобичаjених мамаца, покушајте сагуменим бомбонама. 

 

Tagovi

Komentari (0)