Гроцка: Српска Калифорнија - савршени услови за узгој воћа

 Мале приче о знаменитостима Гроцке:

„Српска Калифорнија” - савршени услови за узгој воћа

- у посети воћњаку крај реке -

 

DSC_3170-min.JPG 

Воћна Гроцка или „српска Калифорнија” како јој у протеклом веку тепају, вековима уназад даје савршене услове за узгој воћа. У то смо се уверили у гостима код породице Петровић, која располаже негованим имањем и различитим воћним засадима на божанственој локацији Плавинце у Гроцкој. Овде расту трешње, кајсије, шљиве и грожђе, а све их надгледа стогодишње стабло крушке, високо као петоспратница.

DSC_3187-min.JPG

Плавинци су, како смо већ установили, свој назив понели по некадашњим бескрајним виноградима који су се, третирани плавим каменом, под плавом капом небеском плавили на сунцу и огледали у плавој реци Дунав. Због тог "огледања", Гроцка располаже специфичном микро-климом, и овде стиже не само прво воће, већ оно најлепше, најкрупније и најслађе...

Због свог плодног земљишта дуж међународне реке Дунав, заталасаног терена и одговарајуће климе, Гроцка је одавно надалеко чувен воћарски крај. Чак 90% свих пољопривредних произвођача бави се узгојом различитих култура воћа, док се њих свега 10% бави узгојом повртарских култура.

DSC_3147-min.JPG

Гроцка је општина која заузима завидно прво месту у земљи по производњи кајсије, брескве и трешње, треће место по производњи јабуке, и пето место по производњи крушке. Вредан пажње је и податак да општина Гроцка заузима прво место у читавој Србији по укупној површини земље под планташким воћњацима.

Територија општине Гроцка располаже са 7.493 хектара под воћњацима у оквиру око 3.000 регистрованих, активних пољопривредних газдинстава. Оваквих газдинстава највише има у у јужном делу Општине, тачније у Бегаљици, Гроцкој, Пударцима, Заклопачи и Дражњу, док велики број произвођача из северног дела општине - из Винче и Ритопека, имају обрадиве површине и у атару града Панчева, општина Иваново.

На територији општине, традиционално је велика заступљеност и гајења винове лозе, коју су овде гајили још стари Римљани, а којој одговарају сунчане падине Гроцке. Виногради се тржишно понајвише гаје за добијање стоног грожђа, дакле за исхрану, али и за производњу вина – прочула се Винарија Плавинци, која узгаја винову лозу на органски начин и прави сертификовано органско вино...

Отуд се на грбу општине поносно налази грозд, симболишући виноградарство овог краја.

Гроцка је данас велики произвођач и извозник свежег и конзумног воћа. Прерађивачких капацитета нема, од када je престао да послује ПКБ, чувени домаћи бренд за прераду воћа и поврћа, који је упошљаваовећи део радно способног локалног становништва. Ово поглавље и даље остаје отворено, за нека будућа улагања у велике воћарске и прерађивачке капацитете којима општина Гроцка располаже.

DSC_3162-min.JPG

И за крај, да се подсетимо: 

Модерно воћарство Србије је отпочело управо у Гроцкој, и то 1908. године, када др Јован Јовановић на више од 60 хектара сади засаде трешње, са 7.000 садница допремљених бродовима из Немачке и Француске. Успомену на овог великог човека и првог воћара сачувала је грочанско-француска трешња, која је по њему понела популарно име „докторка“. Од тада па све до данас, некадашња ратарска и виноградарска Гроцка је зелена и „воћна Гроцка“ - позната по свом сласном конзумном воћу. 

 

 

Зорица Атић

Фото галерија

DSC_3133-min.JPG
DSC_3153-min.JPG
DSC_3166-min.JPG
DSC_3174-min.JPG
DSC_3180-min.JPG
DSC_3204-min.JPG

Tagovi

Komentari (0)