Гроцка: РАНЧИЋЕВА КУЋА – ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА

Археолошка радионица 

Центра за културу Гроцка и Музеја града Београда

 

РАНЧИЋЕВА КУЋА – ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА

петак 13. децембар у 19 часова

Ранчићева кућа / Мајевичка 9 / Гроцка

 Postavka izložbe.JPG

Позивамо Вас да у петак, 13. децембра 2019. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, присуствујете отварању завршне изложбе Археолошке радионице под називом „Ранчићева кућа – прошлост из комшилука“.Поставка излаже оригиналне археолошке налазе из баште Ранчићеве куће који се чувају у Музеју града Београда.

Приликом отварања поставке наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

Antropomorfna figurina.JPG

Ранчићева кућа - ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА  

Познато културно добро од великог значаја за државу, варошка Ранчићева кућа настала је почетком 19. века, у време економског процвата Гроцке као седишта нахије. Међутим, 70-тих година прошлог века, приликом радова на реконструкцији Ранчићеве куће, односно земљаних радова у њеном дворишту, установљено је да се ради и о вишеслојном археолошком локалитету...! Поред фрагмената здела и глачаних камених алатки, секира и длета, истиче се један занимљив налаз  антропоморфна фигурина. Пронађени материјал омогућава и праћење континуитета у развоју Гроцке од почетка 15. века до данас, а зна се да је уписана као варош још у 16. веку.

Antropomorfna figurina, nalaz iz bašte Rančićeve kuće.JPG

 

ПРОШЛОСТ ИЗ КОМШИЛУКА – Археолошка радионица

У оквиру Археолошке радионице коју је за ђаке у Гроцкој организовао Центар за културу у сарадњи са Музејом града Београда и ОШ „Илија Гарашанин“, кроз игру и практичан рад основци су прошли сегменте посла археолога у музеју и на терену. Кустоси и археолози су овај пут били ученици четвртих разреда школе у Гроцкој, који су имали узбудљиву прилику да се упознају са основним археолошким појмовима, истраживањима, методологијом рада,као и културном баштином у окружењу. И то на оригиналном археолошком материјалу, студијској збирци археолошког материјала која је пронађена 1974. године у башти Ранчићеве куће, приликом рестаурације овог споменика културе од великог значаја.

Предредвођени археолозима Драганом Стојић и др Милошем Спасићем, кустосима Музеја града Београда, посебну пажњу млади кустоси посветили су управо последњем кораку, презентовању ових налаза кроз израду археолошких картона, паноа и легенди, што је резултирало изложбом „Ранчићева кућа – прошлост из комшилука“.

*Археолошка радионица Центра за културу Гроцка реализована је подршком Секретаријата за културу града Београда и општине Гроцка.

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)